INFORÁDIÓ 

2018. március 24. szombat
Gábor, Karina

Selyemből készült agyi implantátum a gerincsérülések és az epilepszia gyógyítására

InfoRádió / MTI
A részben selyemből készült agyi implantátum az agy felszínére "olvadhat", ezáltal közvetlen összeköttetést teremthet az idegi jelek regisztrálására - közölték amerikai kutatók

Mint a Nature Materials című szakfolyóiratban ismertették, az eszköz tesztjei azt mutatták, hogy a vékony, hajlékony elektróda pontosabban rögzítette a kísérleti állat agyából származó jeleket, mint a vastagabb, merevebb elektródák. Az efféle eszközök segíthetnek az epilepsziával vagy gerincsérüléssel élő embereken, sőt a mesterséges karok és lábak működtetésében is.

John Rogers, az Illinois-i Egyetem munkatársa, valamint a Pennsylvaniai Egyetemen és a bostoni Tufts Egyetemen dolgozó kutatótársai selyemből származó fehérje és vékony fémelektródák felhasználásával állítottak össze elektródasort. A selyem vízoldható és biokompatibilis, feloldódik az agyban és körülveszi az elektródát. Az elektródák tesztjeit érzéstelenített macskákon végezték. Az elektródák rögzítették a macska szeméből jövő jeleket, miközben képeket mutattak nekik.

"Ezek az implantátumok maximalizálhatják az elektródák és az agyszövet közötti kontaktust, miközben minimalizálják az agy sérülését" - magyarázta Walter Koroshetz, az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet (NIH) neurológiai rendellenességekkel foglalkozó intézetének munkatársa.

A szakember szerint az új elektródákat számos eszköznél felhasználhatják, melyeket az epilepszia, a gerincsérülés és más, neurológiai rendellenességek kezelésében alkalmazhatnak. Egy ilyen érzékeny elektróda észlelheti például egy epilepsziás roham kezdetét, és jeleket küldhet annak megszüntetésére. Az észlelt agyi jeleket gerincsérült vagy másként sérült emberek művégtagjaihoz is eljuttathatják.

A címlapról ajánljuk