eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar

Õshonos katicabogarakat szaporítanak New Yorkban

A kipusztulóban lévő őshonos katicabogarak megmentése érdekében szaporítani kezdték három fajukat New York-i kutatók.

John Losey, a Cornell Egyetem rovartannal foglalkozó kutatója egy éve indította el az Elveszett Katica Projektet (www.lostladybug.org), mert az egykor őshonos katicafajok országszerte eltűnőben vannak. Az Egyesült Államok Nemzeti Tudományos Alapítványa által támogatott programban elsősorban a gyerekeket próbálják rávenni arra, hogy kutassanak a katicabogarak után, és küldjenek fényképeket róluk Loseynak.

Különös figyelmet kap három őshonos faj: a kétpettyes, a kilencpettyes és a kereszt mintájú katicabogár. Valaha a kilencpettyes volt a legelterjedtebb katicafaj az Egyesült Államokban és Kanadában, a program kezdetére azonban szinte teljesen eltűnt a két országból. A kutatók úgy vélik, a nem honos katicafajok kártevők elleni felhasználása vezethetett a most már védett három faj kiszorulásához.

A beérkezett fotókon is többnyire az európai hétpettyes és az ázsiai sokszínű katicabogár látható, ám egyre gyakrabban bukkannak fel az őshonos fajok képei is.

Losey szerint a nagy áttörés idén júniusban következett be, amikor egy oregoni vidéki ház hátsókertjében egy anya és hatéves lánya egész katicatelepet talált. A kutató munkatársával és befogóhálókkal repülőre szállt, majd 13 kilencpettyes és 30 kereszt mintájú katicával tért vissza Ithacába. Azóta a katicák szorgalmasan szaporodnak a Cornell laboratóriumában. Losey vizsgálatokat tervez, amelyekből kiderülhet, miért szorultak vissza az őshonos fajok a kártevők ellen betelepített európai és ázsiai katicafajokkal szemben.

A kutató szerint lehet, hogy az őshonos fajok lassabban fejlődnek ki, kevesebbet esznek, érzékenyebbek a parazitákkal és kórokozókkal szemben, esetleg egymás közt szaporodtak, és hétpettyes kinézetet öltöttek. A kutatás meghatározott pontján a laboratóriumból kikerülnek a katicabogarak a terepre, mert Losey szaporítási programja alapvetően a természetes állapot visszaállítását célozza.

Címlapról ajánljuk

Harry hercegi címe bánhatja, hogy állandó amerikai lakos lett

Harry herceg, III. Károly angol király kisebbik fia hivatalosan is felszámolta kapcsolatait Nagy-Britanniával. Így értékelik a szigetországban a lépését, hogy az Egyesült Államokat jelölte meg állandó lakhelyeként. Felmerült, hogy emiatt elveszítheti hercegi címét.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×