eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Megvan a madárinfluenza friss változata elleni új vakcina alapja

Az oltóanyagot gyártó intézeteknek és vállalatoknak rendelkezésére áll a madárinfluenzát okozó H5N1 vírus elleni oltóanyag új alapja - közölte csütörtökön az Egészségügyi Világszervezet (WHO) Genfben.

A H5N1 veszélyesebb, mint az új típusú (korábban sertésinfluenzának nevezett) influenzát okozó H1N1 vírus, viszont lassabb a terjedési üteme, és eddig még nem bizonyosodott be, hogy képes könnyen átterjedni emberről emberre. Az atlantai (Egyesült Államok) tudósok az egyiptomi egészségügyi tárcától kapott újabb vírusmintákat felhasználva hozták létre az új vakcinaalapot.

A madárinfluenza elleni vakcinán egyébként régóta és folyamatosan dolgoznak a kutatók, mert attól lehet tartani, hogy a H5N1-esnek létrejöhet egy olyan változata, amely emberről emberre is könnyen átterjed, és nagyon súlyos világjárványt okozhat, mert az eddigi tapasztalatok alapján a betegek mintegy felénél halálos kimenetelű. A megelőzés szempontjából fontos, hogy mindig a legújabb vírusváltozat ellen készüljön az oltóanyag. Ezt sikerült most az egyiptomi változat felhasználásával teljesíteni.

Madárinfluenzában 2003 óta 424 ember fertőződött meg világszerte, s közülük 261 halt meg. A nemrég felfedezett, új influenzának nevezett betegség esetében ez a mutató 95 halott a több mint 13 ezer megfertőzöttből.

Címlapról ajánljuk
Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Az étrend-kiegészítőket vizsgálja az ügyészség: a szabad piac vonzza a tisztességtelen vállalkozásokat

Internetes reklámok formájában és a közösségi oldalakon sokszor láthatnak a felhasználok olyan hirdetéseket, amelyek arról szólnak, hogy a különböző gyógygombákat, növényeket vagy gyümölcsöket nagy koncentrátumban tartalmazó étrend-kiegészítők alkalmasak a súlyos, akár daganatos betegségek gyógyítására, megelőzésére. De vajon mit hihetünk el ezekből és mit nem?
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×