eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Új terv az éghajlatváltozás megfékezésére

Amerikai tudósok szerint a főként Ománban megtalálható peridotit kőzetben elnyeletve évente több millió tonna szén-dioxidot lehetne kivonni a légkörből, így lassítva az éghajlatváltozás folyamatát.

Amikor az üvegházhatás fokozódásáért legnagyobb részben felelőssé tett gáz, a szén-dioxid kapcsolatba kerül a peridotittal, szilárd ásványokká, például kalcittá alakul.

A Columbia Egyetem két kutatója szerint ezt a folyamatot fokozni lehet, ha a kőzetbe fúrva forró vízben feloldott szén-dioxidot juttatnak a peridotit belsejébe, akkor a természetesnél egymilliószor nagyobb telítettséget érhető el. Ha a módszer működik, akkor mintegy 2 millió tonna ásvánnyá alakított üvegházhatású gázt lehetne semlegesíteni és földalatti tárolóba helyezni az emberi tevékenység miatt évente felszabaduló 30 millió tonnából.

A peridotit a leggyakrabban előforduló kőzetfajta a Föld köpenyében - amely közvetlenül a kéreg alatt helyezkedik el -, de megtalálható a felszínen is, legnagyobb mennyiségben az Arab-félsziget keleti részén fekvő Ománban, közel az egyik legnagyobb széndioxid-kibocsátó régióhoz.

"Nem rossz, ha a kőzet közel van a hatalmas olaj- és földgázmezőkhöz" - jegyezte meg a kutatók egyike, Juerg Matter, aki kollégájával, Peter Kelemennel együtt a Proceedings of the Natural Academy of Sciences lapban jelenteti meg tanulmányát november 11-én.

A tudósok azt is kiszámolták, hogy mennyibe kerülne a kőzet kibányászása, és a szén-dioxid kibocsátás helyére szállítása, de ez nem lenne kifizetődő. A peridot Ománon kívül Pápua-Új-Guineában, Kaledóniában, az Adriai-tenger partján, valamint kisebb mennyiségben Kaliforniában található meg.

A földalatti széndioxid-tárolás eddigi módszereivel szemben főként azért merültek fel kétségek, mert ehhez sok ezer kilométernyi csővezetéket kellene építeni, és senki sem tudja garantálni, hogy a gáz valóban nem juthat vissza a légkörbe.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×