eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Hiperaktivitásra utalhat a kisgyerek sérülése

Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarra utalhat, ha egy kisgyermek fejsérülést szenved - állapították meg amerikai szakemberek. Az állapot nem a sérülés miatt alakul ki, az összefüggés fordított: a hiperaktív gyerekek sokkal több kockázatot vállalnak.

A Utahi Egyetem kutatói több mint 62 ezer olyan brit gyermek adatait vizsgálták át, akikkel 1988 és 2005 között történt valamilyen baleset. Azt tapasztalták, hogy a kétévesnél fiatalabb korukban fejsérülést szenvedők esetében kétszer gyakrabban állapítottak meg később hiperaktivitás-zavart, azokhoz képest, akiket elkerültek a balesetek. Az égési sérültek esetében 70 százalékkal növekedett a későbbi diagnózis valószínűsége.

A szakemberek ezt azzal magyarázzák, hogy a figyelemhiányos gyerekek gyakrabban és nagyobb kockázatot vállalnak, könnyebben belemennek a veszélyes helyzetekbe.

A hiperaktivitás-zavarban szenvedőkre jellemző, hogy képtelenek tartósan összpontosítani a figyelmüket, és kontrollálni a késztetéseiket. Nagy-Britanniában legtöbbjüket a ritalin nevű szerrel kezelik, de a kormány gyógyszerészeti tanácsadó testülete szeptemberben arra figyelmeztetett, hogy csak a legkezelhetetlenebb gyermekeknek szabadna ezt a készítményt adni, és nekik is csak ötéves kor felett.

Nincs széles körű egyetértés a figyelemhiányos tünetegyüttes előfordulási gyakoriságáról, az Egyesült Királyságban a becslések szerint az 5-15 év közötti fiúk 3,5 százalékára, a lányok kevesebb, mint egy százalékára jellemző az állapot.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×