eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Az év találmánya: műkéz, amit érezni lehet

Külön tudja mozgatni művégtagja ujjait az a beteg, akinek egy új találmánnyal pótolják amputált kezét. A művégtagot még érzi is a viselője. A találmány bekerült a Times magazinnak az év legjobb ötven fejlesztését összefoglaló listájába.

Az év legjelentősebb fejlesztésének tartják a hamarosan kereskedelmi forgalomban is kapható bionikus kezet. Ez azt jelenti, hogy akinek amputált végtagját ilyennel pótolják, az érezni fogja azt és irányítani is tudja majd.

A bionikus kéz a többi közt a nagy hadronütköztetővel együtt szerepel a Times magazinnak az év legjobb ötven újdonságát bemutató listáján. A kezet, melynek mind az öt ujja külön tud mozogni, húsz éven át fejlesztette a Livingstone vállalat.

Az öt egymástól függetlenül mozgatható ujj miatt a kéz jóval sokoldalúbb, mint az eddigi művégtagok, amelyek a kalózok kampós kezéhez voltak hasonlatosak azzal, hogy minden ujjuk egyszerre mozgott. Az új találmány viszont még az olyan vékony dolgokat is kezelni tudja, mint egy bankkártya. Ugyancsak képes az olyan nagyobb tárgyak megtartására, mint egy sörös korsó.

A kéz nagy szilárdságú műanyagból készült, az ujjakat pedig könnyedén le lehet csavarozni a karról, hogy egyszerűen meg lehessen javítani szükség esetén.

Más művégtagokat el kell távolítani, ha elromlanak, azaz tulajdonosuk hetekre is kéz nélkül maradhatnak. Az új kezet már négyszázan viselik.

A vállalat vezetője, Stuart Mead nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy fölkerültek a Times listájára.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×