eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Tíz éven belül megszűnhet a donorhiány

Egy évtizeden belül valóra válhat Lord Robert Winston álma, megszűnhet a donorhiány. A brit orvosprofesszor olyan genetikailag módosított sertések előállításán dolgozik, amelyek szerveit nem löki ki az emberi szervezet.

Az első, a tervek szerint a kilökődés veszélye nélkül átültetett szervek három év múlva már rendelkezésre állnak, és ha a tesztek sikeresek, használatuk tíz esztendőn belül elterjedhet - vélekednek a tudósok, akik genetikailag módosított sertések veséjét, máját, szívét transzplantálnák emberekbe.

Lord Robert Winston, a londoni Imperial College és amerikai munkatársa, a Kaliforniai Technológiai Intézetben dolgozó Carol Redhead egy tudóscsoport élén olyan módszeren dolgozik, amelynek alkalmazásával az állati szerveket az emberi test sajátjának fogadja el. Ehhez az szükséges, hogy "elrejtsék" előle a donorszerv valódi eredetét.

Ennek érdekében a tudósok egy génkoktélt juttatnak a disznók heréjébe, amelynek hatására a szerv genetikailag módosult spermát termel. Az ilyen sertések utódainak szervein olyan molekulák jönnek létre, amelyek elfedik az emberi szervezet, az immunrendszer elől azt, hogy milyen élőlényből származik az adott vese, szív vagy tüdő, amit transzplantálnak.

Az állati szervek emberi szervezetbe való átültetése már régebben megkezdődött, de idővel felhagytak vele, mert túl sok beteg halt meg, amikor az immunrendszer kilökte a beoperált májat vagy vesét. 1906-ban francia orvosok disznó- és kecskevesét ültettek át vesebetegek szervezetébe, a donorszervek azonban csupán egyetlen órán át működtek. A hatvanas évek elején csimpánzok és páviánok veséjét kapták emberek, akik közül volt, akinek hat hónappal hosszabbították meg ezzel az életét.

Szívtranszplantációval is próbálkoztak a kutatók: a kísérletek közül a legsikeresebb egy 1984-es volt, amikor egy csecsemő testébe egy pávián szívét ültették. A gyerek húsz napot élt, ez idő alatt pedig erős kilökődésgátló szereket kapott.

Jelenleg csupán Angliában közel nyolcezer beteg vár transzplantációra, a kormány pedig olyan rendelkezés bevezetését mérlegeli, ami lehetővé tenné, hogy minden halott szerveit felhasználhassák átültetésre, kivéve, ha az illető előzőleg megtiltotta ezt.

Az angol egészségügy amúgy sem lép elég gyorsan, az újításokat csak hosszas mérlegelés után engedélyezi, éppen ezért Lord Winston Amerikában, Missouri államban állítja fel különleges sertéstelepét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Nagyon fontos területet veszíthetnek az ukránok, kiszivárgott Trump súlyos terve - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×