eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Hogyan előzhetjük meg a születési rendellenességeket?

Megvédelmezhet a születési rendellenességek kifejlődésével szemben az, ha a terhes nők egy folsavból, B6 és B12 vitaminból álló szert szednek. A szer ugyanakkor nem véd a rák kialakulása ellen, de nem is segíti elő azt, ahogy pár korábbi tanulmány állította.

A folsav, avagy levélsav, a B vitaminok egyike, amely kulcsfontosságú szerepet játszik a DNS- és RNS-szintézisben, nem csökkenti a rák kockázatát. A jó hír az, hogy nem is növeli azt.

A szív- és érrendszeri betegségek kockázatával élő nőknél a folsav, a B6 vitamin és a B12 vitamin nem befolyásolja semmilyen módon a mellrák kialakulását - mondja az erről szóló tanulmány szerzője, Dr. Shumin Zhang.

A folsav adekvát szintjei a nők szervezetében a súlyos születési rendellenességektől óvja meg az utódokat. Az amerikai felnőttek egyharmada naponta vesz be multivitamint, ez is tartalmaz folsavat, B6 és B12 vitamint. Néhány tanulmány azt tartalmazza, hogy ezek az összetevők védenek a rák ellen, habár a felmérések eredményei szerint nem játszanak semmilyen szerepet ilyen téren.

Más tanulmányok viszont éppen azt állították, hogy ezek növelik a rák kockázatat. Ezért Zhang és kollégái 5442 nő adatait nézték át újra, akik részt vettek egy, a folsavra vonatkozó kísérletben. Mindegyikük 42 évesnél idősebb volt, és nagy esélyük volt arra, hogy szívbetegséget kapnak.

Több csoportra osztották őket, volt aki két és fél milligramm folsavat, ötven milligramm B6-ot és egy milligramm B12-t tartalmazó tablettát szedett és volt, aki placebót. A kísérlet 1998-tól 2005-ig tartott.

Ez alatt az idő alatt 379 nőnél fejlődött ki rák - 187 az első csoportba tartozott, 192 pedig a placebót szedőbe. 154-üknél mellrák alakult ki - ebből hetven tartozott az első és 84 a második csoportba. Ezek a különbségek pedig a statisztikai hibahatáron belül vannak.

Korra lebontva kiderült, a 65 éven felülieknél talán mégis van védelmi hatása a szernek, habár erre további vizsgálatokat kellene végezni, mivel ebben a kísérletben nem figyelték ezt.

A terhes nőknek azonban ajánlott a szer szedése, mivel az megakadályozhatja a születési rendellenességek kifejlődését.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×