eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem észérvek, hanem benyomások alapján választunk

Kompetensnek tűnő és vonzó - a választók az ilyen jelöltekre szavaznak a legszívesebben, főleg akkor, ha nőről van szó. A szakértők szerint John McCain és Barack Obama kampánystratégái is jól tudják, hogy az emberek jó része nem észérvek, hanem benyomások alapján adja le voksát.

A kampányfőnökök megértették, hogy az imázs sokat nyom a latban. Tudják, hogy ellentétben a népszerű nézettel, az emberek nem feltétlenül megfontoltan, racionális alapon döntenek arról, kire szavaznak, főleg, ha a jelölt nő - mondta Joan Y. Chiao, az illinoisi Northwestern Egyetem pszichológus szakértője.

Chiao és kollégái hetvennél is több egyetemistát kértek fel, hogy mondjanak véleményt egy sor női és férfi politikusról annak alapján, mennyire tűnnek hozzáértőnek, dominánsnak, vonzónak és megközelíthetőnek. Az önkéntesek kettesével nézték meg a politikusok képeit, és arról is dönteniük kellett, hogy melyikükre szavaznának, ha ők lennének az elnökjelöltek.

Nemi eltérések

A résztvevők a férfiakat kompetensebbnek és dominánsabbnak ítélték arcuk alapján, míg a nőket vonzóbbnak és megközelíthetőbbnek, és mindannyian a leghozzáértőbbnek tűnő jelöltekre adták volna voksukat. A választást ugyanakkor a legvonzóbb női és legmegközelíthetőbbnek választott férfi jelöltek nyerték volna.

A kísérlet résztvevői - férfiak és nők egyaránt - azokra a női jelöltekre szavaztak volna, akiket attraktívnak, egyben hozzáértőnek ítéltek. Még a lányok is azon kulturális elvárás alapján szavaztak, amely szerint az ilyen nők magasabb státuszba juthatnak. A fiúk, amikor arról kellett dönteniük, hogy kit választanának elnöknek, olyan férfiakra voksoltak volna, akik kompetensnek tűnt, míg a lányok azokra, akiket hozzáértőnek és megközelíthetőnek ítéltek.

Mi a fontos?

Egy másik kutatás szerint egy jelölt akár el is veszítheti a választást, ha arca nem szimpatikus a szavazóknak. Ennek során a résztvevők agyának oxigénszintjét mágneses rezonanciás képalkotó berendezéssel vizsgálták, amikor pusztán fotók alapján arról próbáltak dönteni, kire voksolnának.

Amikor az önkéntesek agyának érzelmekért felelős része akkor aktivizálódott, amikor olyan politikusok képeit mutatták nekik, akik az elmúlt évek választásaiból vesztesen kerültek ki. A kísérlet eredményéből arra lehet következtetni, hogy a jelöltek megjelenéséből levont következtetések igenis befolyásolják a szavazások kimenetelét.

"Nem állítjuk, hogy a választók kizárólag a jelöltek külseje alapján döntenek, vagy hogy ez nyomna a legtöbbet a latban, amikor határoznak. De úgy gondoljuk, hogy ez is számít, főleg akkor, ha a szavazók keveset tudnak a politikusokról" - mondta Ralph Adolphs professzor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×