eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Nem a kézmosástól függ, mennyire koszos a kezünk

Tudta, hogy százötven fajta baktérium van a tenyerén? Kutatók százkét tenyéren 4700 különböző baktériumfajra bukkantak, ebből csak ötféle fordult elő mind az 51 résztvevő tenyerén. Átlagosan a jobb és a bal tenyér baktériumállománya csak 17 százalékban egyezik meg.

A nők tenyerén többféle baktérium van, mint a férfiakén, de még utóbbiaknál is jóval többet találtak, mint ahogy azt várták - állítja egy amerikai tanulmány. Egy tipikus tenyéren százötven fajta baktérium lakik, de hogy pontosan melyek, az személyenként igencsak megoszlik.

A kutatás vezetője, Dr. Noah Fierer elmondta: százkét tenyéren 4700 különböző baktériumfajra bukkantak. Közülük csak ötféle fordult elő mind az 51 résztvevő tenyerén. Átlagosan a jobb és a bal tenyér baktériumállománya csak 17 százalékban egyezik meg.

Azért lehet a nők tenyerén többfajta baktérium, mert a férfiak bőre savasabb, ez pedig kevésbé kellemes környezet a számukra - hívta fel a figyelmet Dr. Fierer. Ezen felül az izzadásban vagy a hormontermelésben mutatkozó különbségek is közrejátszhatnak ebben. Sőt az is, hogy a férfiak és a nők másmilyen kozmetikumokat használnak.

A tanulmány szerint a kézmosásnak nincs nagy befolyása tenyerünk baktérium-háztartására; egyes fajok megritkulnak, mások megszaporodnak kézmosás után. Az antibakteriális szerekkel való kézmosás viszont hatásos lehet egyes betegségek elkerülésében.

A baktériumok nagy többsége ugyanakkor veszélytelen, mi több, még betegségek ellen is véd. A tenyér baktériumállománya háromszor olyan változatos, mint például az alkaré és felülmúlta a száj és a bél baktériumgazdagságát is.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×