eur:
390.67
usd:
366.06
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Megnyílik az út a zsebre tehető számítógép előtt

Kutatók rugalmas televíziós képernyőt mutattak be, amelynek köszönhetően a jövőben összehajtogathatjuk és zsebre tehetjük a számítógépet.

A modellt a Sony és a németországi Max Planck Intézet szakemberei mutatták be, kijelentve, hogy a merev tévéképernyők, a terjedelmes laptopok és a papír poszterek hamarosan már a múlt elfeledett emlékeivé válnak.

A szerves alapú szerkezet rugalmas, hajlékony, rendkívül alacsony az energiafogyasztása, miközben szinte bármely szögből nézve megfelelő minőségű képet ad. Nincs szükség hátsó megvilágításra, a válaszidő pedig tizedakkora, mint az LCD-technológia esetében, ami rendkívül tiszta, éles képet jelent.

Az átláthatóságnak és a különálló rétegeknek köszönhetően valószínűleg lehetőség lesz valamiféle háromdimenziós megjelenítésre is. A technológia révén az újságolvasóknak a jövőben csak a könnyen hordozható szerkezetet kell majd megvásárolniuk, erre tölthetik le nap mint nap az aktuális tartalmat. A poszterek akár mozgóképet is megjeleníthetnek, a gabonapelyhes dobozokat pedig beszélő képek lephetik el.

Rugalmas képernyők fejlesztésével már korábban is próbálkoztak, de mindeddig gondok voltak a mérettel és a felbontással, és a kép sem őrizte meg minőségét az összehajtogatás közben, így az eszközöket nem is dobták piacra.

A kutatók a Journal of Physics című szaklapnak azt mondták: a kijelző világos, átlátszó, rugalmas és hajtogatható; a technológia nem korlátozza a méretet, és a képernyő könnyen, olcsón gyártható a jelenlegiekhez képest.

Címlapról ajánljuk
Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul
A szakértő válaszol

Iraki, szír, afgán menekülteket repítenek Afrikába a britek – a történelemben példátlan akció indul

A brit belügyminisztérium hétfőn többek szerint a vártnál hetekkel korábban elkezdte azoknak a menedékkérőknek az őrizetbe vételét, akiket Ruandába szándékozik kitelepíteni. Az InfoRádió Gálik Zoltántól, a Corvinus Egyetem docensétől tudakolt részleteket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×