eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Egy gén is szerepet játszhat az olvasási nehézségek kialakulásában

Egy génvariáns, amely hét emberből egyben megtalálható, összefüggésbe hozható a gyenge olvasási képességgel - állítják brit kutatók.

Korábbi vizsgálatok már kimutatták, hogy több gén is szerepet játszhat az olvasási képesség romlásában és a diszlexia kialakulásában. Az Oxfordi Egyetem kutatócsapata közülük csak egyet, a hatodik kromoszómában található KIAA0319-et vizsgálta meg.

Egészen pontosan ezt a gént tartalmazó DNS-sor (haplotípus) és az olvasási képesség közötti kapcsolatot nézték meg legutóbbi kutatásukban, amelyben 6 ezer, 7 és 9 éves gyerek vett részt.

Az American Journal of Psychiatry című szaklapban megjelent tanulmány szerint azok, akik rendelkeztek a szóban forgó génvariánssal, az átlagnál gyengébben teljesítettek az olvasási teszteken.

Silvia Paracchini kutatásvezető azonban hangsúlyozta: a gén csak az olvasási képességet befolyásolhatja, az IQ-t nem, így az nincs összefüggésben a gyengébb kognitív képességgel.

"Minden bizonnyal több gén és környezeti faktor is hatással van az olvasási képességre, és további vizsgálatokra van szükség, hogy pontosan meg lehessen határozni, melyik génről is van szó" - állítja a professzor.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×