eur:
390.62
usd:
365.06
bux:
68262.27
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Hamarosan elkészül a szupervakcina

Brit orvosok egy olyan szupervakcina kifejlesztésén dolgoznak, amely az influenza valamennyi fajtája ellen véd egy egész életen át.

Az oxfordi egyetem kutatói szerint rövidesen elkészülhet az a régóta várt vakcina, amely egy egész életen át védelmet biztosít az influenza valamennyi típusa ellen. A készítmény a madárinfluenza emberre veszélyes mutációi ellen is immunitást biztosítana egy járvány során.

A jelenlegi vakcinák csak az influenza bizonyos baktériumtörzsei ellen nyújtanak védelmet, és évről évre új oltást kell beadatni, amint új mutációk jelennek meg. A kutatás vezetője, Sarah Gilbert közölte: a mostani helyzetben a gyártóknak néhány hónap alatt kell elkészíteni egy új vakcinát a vírus mutációjának felbukkanása esetén, és a szükséges készletekkel ellátni az embereket.

A jelenleg használt oltóanyagok antitesteket termelnek, amelyek a vírus felszínén lévő fehérjékkel veszik fel a küzdelmet, ám a tudósok szerint ha megváltoztatják azt, ahogy a vakcina működik, és a vírus belső fehérjéit támadja meg az antitest, azáltal elérhető az az oltóanyag, ami különböző baktériumtörzsek ellen is hatékonyan véd.

Ugyanaz az oltóanyag védene minden idényjellegű influenza és a madárinfluenza ellen is - mondta Sarah Gilbert. A kutató hozzátette: öt éven belül már használhatják a szupervakcinát, miután vizsgálatokkal is igazolják, hogy biztonságos és valóban hatékony.

A vakcinát egyelőre 12 önkéntesen tesztelik, de további vizsgálatokra is szükség lesz, mielőtt széles körben használhatják az injekciót.

Az Egészségügyi Világszervezet adatai szerint évente 3-5 millióra tehető az influenzás megbetegedések száma, és a vírusnak 250-500 ezer halálos áldozata van.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Fordul a piac, elárulták Magyarország legprofibb befektetői, mi most a legjobb befektetés

Fordul a piac, elárulták Magyarország legprofibb befektetői, mi most a legjobb befektetés

Már nagyon érett az a korrekció, amit áprilisban láttunk a részvénypiacokon, de ez még nem jelenti az elmúlt évek bikapiacának egyértelmű végét – vélekednek e havi portfólió-ajánlóikban a magyar befektetési szakemberek. Az, hogy milyen kamatpolitikát folytat a Fed, az egész világra hatással lesz, és az EKB kamatvágási elképzeléseit is erősen átszabhatja. A hazai portfóliómenedzserek most jó beszállási pontot látnak a kötvénypiacon.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×