eur:
386.36
usd:
357.8
bux:
69089.37
2024. május 14. kedd Bonifác

Sosem hitte, hogy látni fog, de meggyógyították

A látássérült emberek ezrei reménykedhetnek a gyógyulásban, egy génterápia ugyanis segíthet nekik visszanyerni a látásukat. Az eljárást egy angol tinédzseren már sikeresen alkalmazták.

Egy 18 éves brit fiú, aki korábban egy veleszületett betegség miatt sötétben egyáltalán nem látott, most éjszaka is használni tudja a szemét. Mindezt egy új, génterápiás eljárásnak köszönheti, amelyet nemrég fejlesztettek ki Nagy-Britanniában.

A beavatkozás lényege, hogy a retina sérült sejtjeibe egészséges géneket juttatnak, ezzel gyógyítják az örökölt betegséget.

Az eljárás továbbfejleszthető, így számos más szembetegség gyógyítására is alkalmassá tehető - mondják a szakemberek.

Két éven belül számos örökölt retinabetegség kezelésére lesz alkalmas - ilyen problémákkal Nagy-Britanniában csaknem 20 ezer ember küzd -, öt éven belül pedig már az időskori makuladegenerációban, azaz a látóideg sorvadásában szenvedő betegeket is kezelni lehet vele, ez utóbbi betegség csaknem félmillió embert érint a szigetországban.

Bár a kutatások néhány év múlva lehetővé teszik, hogy számos látássérült vagy vak fiatal nyerje vissza látását a beavatkozásnak köszönhetően, még nem biztos, hogy mindez bárki számára hozzáférhető lesz. Az eljárás ugyanis igen drága, nagyjából 1 millió font (350 millió forint) általánossá tétele előtt a fedezetét is elő kell teremteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.14. kedd, 18:00
Hankó Balázs
a Kulturális és Innovációs Minisztérium innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×