eur:
390.98
usd:
366.69
bux:
68142.02
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab

Elárulná a titkainkat a főnöknek a mindent látó gép

Arcvonások változásának felismerését, a parkolókban álló autók ellopásának és az autópálya-matricával történő csalások megakadályozását teszi lehetővé az az új technológia, amelyet egy informatikusokból, pszichológusból és telekommunikációs szakemberekből álló magyar kutatócsoport fejlesztett ki.

A humánerőforrás gazdálkodást, az autópályát használók ellenőrzését, valamint a parkolóházak autóinak védelmét is szolgálhatja az az új technológia, amelyet egy magyar kutatócsoport fejlesztett ki.

Az úgynevezett látó gép, leegyszerűsítve egy számítógépből és egy kamerából áll, ezekhez egy speciális szoftvert fejlesztettek ki. Az eszköz a kamera által rögzített képeket és az azon szereplő tárgyakat vagy arcokat képes azonosítani, az eddigieknél sokkal pontosabban.

A látó gép igen finom részéleteket képes megkülönböztetni egymástól, például az emberi arc apró részleteit.

A technika ráadásul képes a tanulásra is. Azaz néhány ezer arc rögzítése után már felismeri például a grimaszokat.

Az arcvonásokból következtet a személyiségre

És hogy hol hasznosítható mindez? Galambos József kutatási vezető szerint számos helyen, például a humánerőforrás gazdálkodásban. Az emberi arc felépítéséből ugyanis elég nagy valószínűséggel lehet bizonyos személyiségjegyekre következtetni. Az eszköz használatával már az új munkatárs felvételekor is hatékonyan eldönthető, hogy milyen munkakörben érdemes alkalmazni őt.

De hasznos lehet például egy parkolóház autóinak védelmében is. A jelenleg használatos rendszerek ugyanis csak rendszámokat rögzítenek, az ahhoz tartozó autó megjelenéséről nincs információjuk. Ez a gép azonban rögzítené, hogy egy bizonyos rendszámhoz milyen karosszéria tartozik, így aki úgy próbálna egy drága autót ellopni, hogy egy rozzant kocsival áll be a parkolóházba, a rendszámot pedig átcsavarozza egy luxuskocsira, és azzal hajt el, az nem járna sikerrel.

Ugyanezen funkciói révén a látó gép az autópálya-matricák ellenőrzésében is hatékony lehet.

Hanganyag: Torda Júlia

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×