eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Ókori titkokat fejtettek meg a magyar tudósok

Eddig ismeretlen Hüpereidész-beszédeket fejtettek meg magyar tudósok egy speciális, új amerikai fényképészeti eljárás segítségével - közölte Horváth László, az Eötvös Loránd Tudományegyetem görög nyelv és irodalom tanszékének adjunktusa.

A középkorban a bizánci szerzetesek a korabeli íráshordozó - a pergamen - hiánya miatt gyakran folyamodtak a pergamenek újrahasznosításához, amely nem jelentett mást, mint a korábbi kéziratok lapjain található eredeti írások ledörzsölését.

Így tett az a görög szerzetes is, aki a 13. században húsvét ünnepére összeállított imagyűjtemény elkészítéséhez különböző 10-11. századi kéziratok lapjait próbálta újrahasznosítani az eredeti írás kitörlésével. Ezzel az eljárással készített kéziratot nevezik palimpszesztnek.

Az imagyűjtemény alsó, ledörzsölt írása így Archimédész hét értekezése mellett, egy eddig ismeretlen Arisztotelész-kommentárt, valamint az ókor egyik legtekintélyesebb szónokának, politikusának Hüpereidésznek két - eddig szintén ismeretlen - beszédét rejtette - mondta el Horváth László, az ELTE görög nyelv és irodalom tanszékének adjunktusa.

Hozzátette: a pergamenre eredetileg a 10. században írták rá Arkhimédész tanulmányait Konstantinápolyban. A palimpszeszt-lelet feltárásában magyar kutatók is részt vettek. A XX. században komoly károsodást szenvedett pergamenlapok átírását végző kutatók a kódexet jelenleg őrző Walters Art Museum munkatársainak segítségét igénybe véve a legmodernebb technikát felhasználva végzik.

"A tulajdonos olyan amerikai fényképészeket fogadott fel, akik úgynevezett fényeltolásos, vagy multifrekvenciás fényképezési technikát alkalmaznak. Különböző szűrőket alkalmaznak, tehát más-más színnel fényképezik ugyanazt a felületet. 16 felvételt készítenek, és ezeket egymásra vetítik, és utána számítógép segítségével kidolgozzák, kiszínezik, ezért hívják álszínezettnek az alsó írást. Akkor jövünk mi, filológusok, akik a görög szöveget megpróbáljuk kibogarászni" - magyarázta Horváth László, aki végezetül elmondta: a 10 lapos görög szövegből egyetlen oldalt, 64 sort két hónapig fordítottak.

Hanganyag: Koncz Anita

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.

Lehet, hogy most a britek átléptek egy határt

Kijev nyugati szövetségesei eddig megtiltották az ukrán erőknek, hogy a nyugatról szállított fegyvereket Oroszországon belüli helyszínek ellen használják
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rég nem láttunk ekkora többlethalálozást Magyarországon

Rendszeresen monitorozza az általános többlethalálozás alakulását idehaza a Semmelweis Egyetem Epidemiológiai és Survaillance Központja. A napokban megjelent gyorselemzésükben a járványügyi szakemberek kiemelték: 2023 utolsó heteiben 7% többlethalálozás volt megfigyelhető a 2014-2019-es (vagyis Covid-járvány előtti) évek azonos időszakához képest. Az idősek esetében sajnos ebből a szempontból még súlyosabb volt a tavaly év vége.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×