eur:
389.21
usd:
362.53
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Új távlatok a szívproblémák kezelésében

A patkányok szervezetébe juttatott, emberi őssejtekből kitenyésztett szívizomsejtek egy tápanyagkoktélnak köszönhetően növekedésnek indultak és jelentősen javítottak az állatok szívének működésén - ismertették kísérleteik eredményét amerikai kutatók. Évente szívbetegek százezreinek az életét mentené meg, ha ugyanezt embereknél is el lehetne érni.

A Nature Biotechnology című szaklapban olvasható beszámoló szerint a tudósok már többször eljutottak a sejtek bejuttatásáig, amelyek azonban eddig elpusztultak a patkányok szervezetében.

Ez a jelenség nem egyedi, az átültetett sejtek pusztulása jelentősen lassította az összes sejtterápiás kutatást, amely a cukorbetegség, a Parkinson-kór és más betegségek gyógyítására irányult.

A Geron Corp nevű cég szakemberei a mostani kísérletben az őssejtekből kitenyésztett szívizomsejteket egy túlélőkoktél kíséretében fecskendezték be, amely egyebek mellett fehérjéket tartalmazott.

A módszer működött, a sejtek a patkányok szervezetében életben maradtak, beilleszkedtek a szívizomszövetbe, és javították az állatok károsodott szívműködését.

"Ez az eddigi egyik legsikeresebb olyan kísérlet, ahol befecskendezett sejtekkel javítottak egy homogén szövet működésén; az összes kezelt szívnek ismét jól működnek a szövetei" - jelentette ki a kutatásban részt vevő Chuck Murry, a Washingtoni Egyetem őssejttan- és regeneratív gyógyászati intézetének munkatársa.

A túlélőkoktél alkalmazása megnyithatja az utat a szívinfarktusok regeneratív, a szív funkcióinak legalább egy részét helyreállító kezelése előtt. Ez rengeteg embert érint, az Egyesült Államokban például évente mintegy 865 ezer embernek van szívrohama, ennek következtében több mint harmaduknál maradandóan károsodik a szívműködés. Az utóbbi csoportba tartozók egyharmada emiatt két éven belül meghal.

Az őssejt terápia nagy reményekkel kecsegtető, de egyelőre kevés, a mindennapi gyógyászatban is felhasználható eredményt hozó módszer. Alapja, hogy az őssejtekből bármilyen típusú sejt kialakulhat, vagyis akár új szervek is növeszthetők a segítségükkel.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×