eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

A legendás amerikai elnök bizarr tulajdonságai

Abraham Lincoln egykori amerikai elnök arca asszimetriájának és egyéb furcsaságainak járt utána egy amerikai kutatócsoport. A politikus egyik legkülönösebb jellegzetessége az volt, hogy bal szeme időnként teljesen függetlenül mozgott a jobbtól.

Kortársai jól tudták, hogy a tizenhatodik amerikai elnök arcának bal oldala sokkal kisebb, mint a jobb. Ezt többféle betegség okozhatta, például a himlő, a szívbetegség és a depresszió, amelyeket a későbbi korok orvosai mind azonosítottak is Abraham Lincoln esetében.

Az elnök környezete azt is megfigyelte, hogy Abraham Lincoln bal szeme időnként felfelé nézett, teljesen függetlenül jobb szemének mozgásától, vagyis, mai kifejezéssel élve, kancsal volt.

A mostani kutatást vezető szemész, Ronald Fisherman szerint ezt az okozhatta, hogy az elnök baloldali szemgödre kisebb volt, így rossz helyre került az az izom, amely a szemgolyó függőleges mozgatásáért felelős, és nem tudta megfelelően ellátni a feladatát.

A kancsalság súlyos esetben kettős látáshoz vezethet, és ma már műtéttel orvosolható. A nyugdíjas, történelem iránt rajongó Ronald Fisherman szerint azonban Abraham Lincoln esetében csak időnként jelentkezett a kettős látás, és nem zavarta jelentősen.

Lórúgás

A washingtoni szakember megjegyezte: a legtöbb ember arca aszimmetrikus, de Abraham Lincoln esete extrém, a bal szeme feletti csontos ív kerekebb és vékonyabb volt, mint a jobb szeme feletti.

Abraham Lincolnt gyerekkorában egy ló is megrúgta, de a kutatók - az elnök arcáról életében készült két gipszmaszk alapos tanulmányozása ellenére - nem tudták megállapítani, hogy ennek, vagy valamilyen veleszületett rendellenességnek volt-e szerepe az aránytalan arc kialakulásában.

A tudósok egyébként igencsak hálásak, amiért az 1860-as években divat volt gipszmaszkot csináltatni. Abraham Lincolnról az első 1860-ban, elnökjelölti jelölése előtt készült az első, a második 1865-ben, két hónappal meggyilkolása előtt.

James Cornelius, az Illinois állambeli Springfieldben lévő Lincoln elnöki könyvtár kurátora szerint az intézmény névadójának politikai céljai voltak képmásaival, olyanok voltak, mint manapság a tévés megjelenés.

Polgárháborús elnök

Abraham Lincoln (1809-1865) az Egyesült Államok 16., a Republikánus Párt első elnöke. 1846-1848 között, majd 1854-től ismét kongresszusi képviselő: ekkor a Republikánus Párthoz csatlakozott, és politikai hadjáratot indított a rabszolgaság eltörléséért.

1860-ban elnökké választották, ami miatt a tíz déli, rabszolgatartó állam elszakadt, és kirobbant az amerikai polgárháború, amely 1865. április 9-én a déliek fegyverletételével végződött.

Újraválasztása után öt nappal Lincoln egy színházi előadáson vett részt, ahol egy merénylő lelőtte, másnap reggel pedig meghalt. (Háttér: Wikipédia)

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×