eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria

Újra használni kezdik a már betiltott vegyszert?

A maláriát, sárgalázat és más fertőző betegségeket terjesztő szúnyogok elkerülik azokat a házakat, amelyeket a DDT-vel permeteztek le. A vegyszert a világ sok országában betiltották, az Egészségügyi Világszervezet mégis ajánlja a használatát a maláriával különösen fertőzött területeken.

A malária a világ népességének 40 százalékát fenyegeti, minden évben több mint egymillió ember halálát okozza, főleg gyerekekét.

A DDT használatát a legtöbb országban betiltották, a vegyszer esetleges rákkeltő, valamint természetkárosító hatásától tartva, a szer ugyanis számos területen megtizedelte a ragadozó madarak állományát.

A kockázatok ellenére az Egészségügyi Világszervezet tavaly javasolta a DDT használatát a maláriával erősen fertőzött területeken, például Afrika egyes részein, mivel úgy vélik, hogy a vegyszer pozitív hatásai ellensúlyozzák az esetleges károkat.

Az egyik marylandi egyetem kutatói Thaiföldön tesztelték a DDT hatását az aedes aegypti szúnyogokkal szemben - ez a faj a maláriát nem, a dengue- és a sárgalázat viszont terjeszti.

A kísérletben 100 szúnyog közül 59 elkerülte a DDT-vel lepermetezett kunyhókat, a 41 behatolóból pedig 2 elpusztult. A 24 órás vizsgálati időszakban a rovarok csak 27 százalékának maradt meg a harapós kedve, így az elméleti fertőzőképessége. A szakemberek szerint ezt az eredményt más szúnyogfajokra is érvényes.

A kutatók a DDT melletti érvelésük részeként felidézték, hogy a malária megfékezése érdekében indított műveletekben ez a vegyszer bizonyult a betegség ellen a leghatékonyabbnak; és ma is ez legolcsóbb és leghatékonyabb szer.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×