eur:
389.26
usd:
362.99
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Veszélyesen terjed az autizmus

A korábban becsültnél kétszer több autista gyermek él Nagy-Britanniában - derült ki a Cambridge Egyetem kutatásából. Korábban azt hitték, minden száz gyerekre egy autista jut - most kiderült, hogy 58-ra.

A Cambridge Egyetem autizmussal foglalkozó kutatóközpontja úgy becsüli, hogy Nagy-Britanniában 210 ezer 16 éven aluli gyermek autista, illetve szenved hasonló betegségben.

Az 1990-es évek előtt a szakértők úgy becsülték, hogy tízezer emberre 4-5 autista jut. A mostani számok ehhez képes sokkolóak.

Ráadásul a szakértők nem tudják megmagyarázni, mi a növekedés oka. Elképzelhető, hogy egyszerűen több olyan esetet is diagnosztizálnak, amelyet korábban nem ismertek volna fel.

Az autizmus egy sor olyan fejlődési rendellenesség összefoglaló neve, amelynek következtében a gyerekek nem képesek a szociális együttélésre, illetve a kommunikálásra a környezettükkel.

A fogalom egy sor betegséget jelöl a "klasszikus" autizmustól a sokkal enyhébb Asperger-szindrómáig bezárólag.

A kutatásban részt vevő tudósok közül egyébként többnek meggyőződése, hogy az autisták ilyen magas arányát a gyermekkori oltások okozzák - ez egyébként elterjedt nézet a közvéleményben is.

Mások azonban úgy vélik, hogy a magyarázat az, hogy jobban felismerik, így hamarabb diagnosztizálják az orvosok a betegséget, amelynek genetikai, környezeti és hormonális okai vannak.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×