eur:
389.34
usd:
363.71
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Sokkolta az orvosokat a halálozási arány

Meglepő eredményt hozott a michigani orvosok kutatása: kiderült, hogy a szív- és vesebetegség szorosan összefügg, az egyik szerv károsodása gyorsítja a másik állapotának romlását. Az eredmény ismeretében korábban felismerhetőek és megelőzhetőek bizonyos betegségek.

A michinagi William Beaumont Kórház orvosai 50 ezer beteget vizsgáltak meg. Kutatásuk eredményeként sokkal hamarabb fel lehet ismerni a vesebetegséget: nem kell hozzá más, csak vér- és vizeletvizsgálat.

Az Egyesült Államokban krónikus betegségnek számít a vesebaj: becslések szerint 19 millió ember szenved benne, és sokan nem is tudják, hogy betegek. A kór ugyanis lassan alakul ki, és általában csak akkor ismerik fel, amikor a vese már erősen károsodott.

Évtizedenként megduplázódik

A betegség utolsó szakaszában a páciens állapota már gyorsan romlik. Az Egyesült Államokban 400 ezer ember szorul dialízisre, vagy veseátültetésre - és a számuk minden évtizedben megduplázódik.

A vesebetegséggel foglalkozó orvosoknak már korábban feltűnt, hogy pácienseik jelentős része szívrohamban hal meg, még azelőtt, hogy a vesebetegsége életveszélyessé válna.

Az összefüggés logikus, hiszen a magas vérnyomás és a cukorbetegség növeli a krónikus veseelégtelenség és a szívroham veszélyét. A mostani kutatás eredménye azonban túlmutat ezen a logikán, ugyanis kiderült: az összefüggés a két szerv között nem csak a betegeknél és időseknél figyelhető meg, hanem "sokkolóan fiataloknál" is.

Sokkoló a halálozási arány

A michigani orvosok 37 ezer viszonylag fiatal beteg veséjét vizsgálták meg - az átlagéletkor 53 év volt. Három mutatót vizsgáltak: azt, hogy a vese mennyire szűri a vért, a vizelet albumin szintjét és a vérszegénységet.

A három mutató rosszabbodása folyamatosan növelte a szívbetegségek veszélyét.

A halálozási arány viszont valósággal sokkolta az orvosokat. Arra számítottak, hogy ilyen korú betegeknél alacsony lesz az arány - ehelyett csak a vizsgálati időszakban - két és fél év alatt - 191 beteg halt meg; szinte mindegyiket a szíve vitte el.

A kutatás során figyelembe vették annak a bostoni vizsgálatnak az eredményét, amelyet 13 ezer szívbeteggel végeztek. Kiderült, hogy a szívbetegeknél kétszer nagyobb annak a veszélyes, hogy kilenc éven belül romlik a veseműködés.

Az eredmény segíthet abban, hogy korábban diagnosztizálják a betegséget. A kardiológusoknak például rendszeresen kell vesevizsgálatra küldeniük a betegeiket, a vesebetegeknek pedig a szívműködését kell fokozottabban figyelni.

Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×