eur:
392.52
usd:
365.92
bux:
66783.97
2024. április 25. csütörtök Márk

Grand-kanyon a tenger alatt Portugália partjainál

Robot-tengeralattjáróval kezdték meg a kutatók annak a portugál partok közelében fekvő tenger alatti völgynek a feltérképezését, amely akkora, mint a Grand-kanyon.

A brit építésű ISIS robot-tengeralattjáró segítségével a kutatók most először pillanthattak be abba a tengermélyi völgybe, amely arról a Lisszabontól északra fekvő városról, Nazaréról kapta a nevét, amelyhez a legközelebb esik.

A Nazare-kanyont régóta jelzik a térképek, eddig azonban még nem végeztek benne behatóbb vizsgálatokat. Most öt kilométeres mélységbe küldték le az ISIS-t, amely meglepő képeket továbbított a szakértőknek, akik a James Cook kutatóhajó fedélzetéről irányították a robotot.

Cápa rekordmélységben


3.600 méteres mélységben egy cápa alakját pillantották meg a kutatók, sokkal mélyebben annál, ahol ezek a ragadozók általában élnek.

A kanyon falát alkotó hatalmas sziklákon mélytengeri korallok kapaszkodtak meg, amelyek szintén részei annak az ökoszisztémának, amely olyan mélységben alakult ki, ahová már egyáltalán nem érnek el a napsugarak.

Élő és holt

A kutatást vezető tudós, Doug Masson szerint a szakértők megosztottak voltak abban a kérdésben, hogy a víz alatti völgy vajon csak egy tengermélyi "sivatag", ahol nem alakult ki élet, vagy annál több.

A vizsgálatok azt mutatják, hogy a Nazare-kanyon e kettő keveréke: egyes helyeken nincs benne más, csak sziklák és homok, máshol azonban korall borítja a kőszálakat.

A kutatók előtt nagy feladat áll, hiszen még rengeteg a feltáratlan tenger alatti képződmény. Doug Masson szerint a Földet borító óceánok és tengerek fenekének mindössze 5 százalékát vizsgálták eddig modern módszerekkel.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt – Kormányinfó percről percre

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök. Kövesse velünk élőben a Kormányinfót!

Orbán Viktor: idén lezárhatjuk a nyugati civilizáció egy dicstelen korszakát

Megkezdődött a Millenárison a Konzervatív Politikai Akció Konferenciája (CPAC Hungary), a kétnapos rendezvény megnyitóján a miniszterelnök is beszédet mondott. Úgy látja, a progresszív liberális szellem rosszabbá tette a világot, háborúkat szított, el akarta pusztítani a nemzeteket. Szerinte e szellem hívei ugyanúgy építik ki a hatalmukat, mint annak idején a kommunisták, a folyamatot öt pontba szedte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×