eur:
394.65
usd:
369.44
bux:
65343.37
2024. április 23. kedd Béla

Szenzációs felfedezés: apai gének is örökíthetik a mellrákot

Az esetek felében az apai gének a felelősek a mellrák kialakulásáért - derítették ki amerikai kutatók. Különösen azok veszélyeztetettek, akiknek kevés anyai nagynénje, illetve nővére van.

Így nem csupán azokat a nőket kell szűrni, akik anyai ágon örökölhetik a gyilkos kórt. Az amerikai biztosítótársaságok eddig elsősorban azokat bíztatták genetikai vizsgálatra, akiknél anyai ágon fordult elő többször a mellrák. A vizsgálat több mint háromezer dollárba (557 ezer forintba) kerül.

A vizsgálat kiderítette, hogy az esetek felében felelősek az apai gének a betegség kialakulásáért.

A kaliforniai Duarte rákközpontjának kutatói 306 olyan nőt vizsgáltak, akiknél 50 éves koruk előtt állapítottak meg mellrákot. Egyikük családjában sem fordult elő korábban mell- vagy petefészekrák.

Azok között, akiknek sok női rokona van, 5 százalék hordozta a mellrák kialakulásáért felelőshibás gént. Akiknek azonban alig vannak 45 évesnél idősebb lánytestvérei, illetve nagynénjei, az arány 14 százalék.

Utóbbiak nem is gondolnak arra, hogy fokozottan veszélyeztetettek - egyszerűen azért, mert kevés a családban a nő, aki egyáltalán megbetegedhet mellrákban, így példája figyelmeztető jel lehetne.

Azoknál a nőknél, akiknek az egyik mellét már megtámadta a kór, és a génmutációval is rendelkeznek, négyszer nagyobb az esélye arra, hogy a másik mellükben is megjelennek a daganatok.

Petefészekrákban pedig már tízszer nagyobb eséllyel betegszenek meg, mint azok, akiknél ugyan megállapították a mellrákot, de nem hordozzák a hibás gént.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Berobbant a mesterséges intelligencia a vállalatok életébe, mindenki beszáll az AI-versenybe

Az első számú globális megatrend lett a mesterséges intelligencia boom, ami alapjaiban ír át üzleti modelleket, diszruptálhat iparágakat és felborítja az eddigi játékszabályokat. Egy teljes konferencianapon keresztül azzal foglalkozunk az AI in Business c. rendezvényünkön, milyen változásokat hoz az AI az üzlet számára az egyes szektorokban és területeken. Mellébeszélés helyett üzleti stratégiákat, valós megoldásokat és use case-eket mutatnak be a témát ismerő tanácsadók, IT-beszállítók, és azok a vállalati vezetők, akik már aktívan keresik vagy már meg is találták az AI-ban rejlő üzleti lehetőségeket. A Portfolio AI in Business rendezvényéről ebben a cikkünkben számolunk be.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×