eur:
393.65
usd:
369.32
bux:
65754.11
2024. április 23. kedd Béla

Gyíkméreg segíthet a cukorbetegeken

A Gila-gyík nyálában talált anyag segítségével fejlesztettek ki új gyógyszert a 2-es típusú cukorbetegség kezelésére. Hálából a gyártó anyagilag is hozzájárul az Egyesült Államokban és Mexikóban élő gyík védelméhez.

A Gila-gyík, vagy Gila-szörny a világon élő két mérges gyíkfajta egyike, de az emberre nem jelent veszélyt.

A rózsaszín-szürke színű, hatvan centire megnövő gyík mindössze háromszor-négyszer eszik egy évben, a nyálában található exendin-4 miatt ugyanis nagyon lassan emészti meg a táplálékot.

Ezt a képességét használták fel az új gyógyszer kifejlesztéséhez. A kedden bevezetett szer a 2-es típusú cukorbetegség ellen hatásos.

Ez a betegség általában negyven év fölött alakul ki. A beteg szervezetében elválasztódik ugyan inzulin, de nem tudja kifejteni hatását a célsejteken, ekképp azok nem veszik fel a cukrot a vérből.

A hatóanyagot mesterségesen állítják elő, a két mérges gyíkból, a Gilából és mexikói viperagyíkból ugyanis egyre kevesebb van, ezért a környezetvédők már felemelték szavukat a védelmükben.

Most támogatót is találtak, a gyógyszer gyártója ugyanis - hálából azért, amit a Gilák akaratlanul is tettek az orvostudományért - anyagilag segíti a gyíkok védelmét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.23. kedd, 18:00
Sz. Bíró Zoltán
történész, Oroszország-szakértő
Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Nagyon lassan gyógyulnak a költségvetés fájdalmas sebei

Az év első három hónapjában az áfabevételek még mindig gyengén muzsikálnak, a kamatkiadások mindenre rátelepednek, a közösségi közlekedésre most kirívóan többet költ az állam, viszont a rezsivédelmi kiadások visszafogottabbak. Ezt lehet kiolvasni az államháztartás idei első negyedéves részletes folyamataiból, ami tulajdonképpen nem hozott nagy meglepetéseket, hiszen a magyar gazdaság tavalyi recesszióból történő kilábalása is lényegesen lassabb, mint korábban várták.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 23. 09:18
×
×
×
×