eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma

A pokol kapujában - magyar időjárási jövőkép

A globális felmelegedés miatt jobban kell alkalmazkodnunk környezetünkhöz, például kevesebb energiát kellene felhasználnunk a jövőben - mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Mika János éghajlatkutató. Fűteni jóval kevesebbet kell majd, ezt ellensúlyozhatja azonban a légkondicionálás költsége.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat munkatársa szerint a következő évtizedekben együtt kell élnünk a klímaváltozással, amelyhez alkalmazkodni kell, illetve amennyire lehetséges, korlátozni kell a változást.

Ez utóbbi azt jelenti, hogy - ahol csak tudunk - kevesebb energiát használunk fel - tette hozzá az InfoRádió Aréna című műsorában Mika János.

Dél-Európa pokollá válhat

A Financial Times birtokába került, az EU-bizottság hamarosan nyilvánosságra kerülő jelentése szerint a következő évtizedekben Dél-Európa szinte pokollá válik, ahol tízezrek halnak bele a hőhullámokba.

Magyarország szintén szenved majd a melegtől, ráadásul a korábbinál pusztítóbb árvizekkel kell számolni a Duna-medencében.

Ezzel kapcsolatban Mika János elmondta: a világátlagnál gyorsabb lesz Magyarországon, a Kárpát-medencében a felmelegedés, az időjárás szárazabbá, naposabbá, melegebbé válik, ami valóban hátrányos.

Kevesebbet kell fűteni

Vannak azért előnyök is, kevesebb lesz például a vezetékeket szaggató zúzmarából, ritkább lesz a nagyon-nagyon hideg. Kevesebbet kell fűteni, és meg kell próbálni úgy élni, hogy hűtésre ne kelljen sokkal többet költeni - fűzte hozzá az éghajlatkutató.

Mika János ugyanakkor hangsúlyozta: ha egymás mellé tesszük az előnyöket és hátrányokat, akkor egyértelműen az utóbbiak dominálnak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×