eur:
394.32
usd:
370.28
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma

Nobel-diadalmenet, Salma Hayekkel és Sharon Stone-nal

Stockholmban megkezdődött a tudomány és a tudósok egy héten át tartó diadalmenete, amelynek csúcsát a Nobel-díjak átadása jelenti. A korábbi Nobel-díjasok mind azt hajtogatják, hogy ezek életük legszórakoztatóbb napjai - jegyezte meg Craig Mello, az orvosi Nobel-díj egyik idei kitüntetettje.

A tudós a génszabályozásban kulcsszerepet játszó úgynevezett RNS-interferencia folyamatának felfedezéséért veheti át az idén a legrangosabb orvosi elismerést.

Andrew Fire - aki Mellóval közösen publikálta a világszenzációnak számító felfedezést a gének lehetséges kikapcsolásáról, és ezáltal új gyógyszerek kifejlesztésének lehetőségéről - már sajtótájékoztatót is tartott a svéd fővárosban, amelyen kijelentette: a tudományos haladás legfőbb gátja a kutatásokra fordítható kevés pénz.

Egyetértett ezzel a fizikai Nobel-díj idei nyertese, John Mather is, aki azt mondta: az Egyesült Államok az iraki háborúra költött a kutatás-fejlesztés helyett.

A tudós számon kérte az amerikai kongresszuson korábbi ígéretét, miszerint megduplázzák az alapkutatásokra szánt támogatást, de ezt a háború miatt a mai napig nem tették meg.

Ugyanakkor az idei hat Nobel-díjból négyet amerikaiak kapnak, az orvosi és a fizikai mellett a közgazdasági és a kémiai kategóriában is.

A Nobel-díjak elemzői rámutatnak arra, hogy ez az Amerikában működő nagyon gazdag kutatóintézeteknek köszönhető.Az irodalmi Nobel-díjat Orhan Pamuk török írónak ítélték, és a bangladesiek is lázban égnek, mert a hétvégén legismertebb honfitársuk, Muhammad Yunus professzor veszi át a Nobel-békedíjat Oslóban.

A mikrohitel kitalálójának és megvalósítójának személyesen gratulál a norvég királyi pár, amely most először vesz részt az átadás utáni banketten, de jövő héten fogadást ad az üzletember tiszteletére Károly brit trónörökös, Tony Blair kormányfő és Jacques Chirac francia elnök.

Pingvin-viselet

A Nobel-díjasok tiszteletére hétfőn adják a hivatalos bankettet, az esti koncerten a hírek szerint Salma Hayek lesz a házigazda, a Muhammad Yunus tiszteletére rendezett norvégiai gálán pedig Sharon Stone és Angelica Houston lesz a konferanszié.

A legjobb svéd szakácsokat foglalkoztató konyha 1.300 vendég számára készít különlegességeket. A stockolmi Nobel Alapítvány központja úgy néz ki, mint egy csatatér: ültető kártyák mindenhol.

A díjazottak 16 vendéget hozhatnak, de minden férfi meghívottnak fekete frakkot kell viselnie fehér nyakkendővel - Stockholmban nem véletlenül pingvinnek csúfolják a Nobel-gálán kötelező viseletet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára az Arénában az EP-választás tétjéről és Magyar Péterről

Június 9-én arról is döntünk az európai parlamenti választáson, hogy egy Európa nélküli víziót támogatunk, vagy éppen egy erősebb Európa-víziót – mondta Dobrev Klára árnyék-miniszterelnök, a DK–MSZP–Párbeszéd európai parlamenti listavezetője. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az Európai Egyesült Államok előnyeiről, a Magyar Péter-jelenségről és az esetleges miniszterelnök-jelöltségéről is.
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×