INFORÁDIÓ
2021. július 29. csütörtök
Flóra, Márta

Nobel-diadalmenet, Salma Hayekkel és Sharon Stone-nal

Infostart

Stockholmban megkezdődött a tudomány és a tudósok egy héten át tartó diadalmenete, amelynek csúcsát a Nobel-díjak átadása jelenti. A korábbi Nobel-díjasok mind azt hajtogatják, hogy ezek életük legszórakoztatóbb napjai - jegyezte meg Craig Mello, az orvosi Nobel-díj egyik idei kitüntetettje.

A tudós a génszabályozásban kulcsszerepet játszó úgynevezett RNS-interferencia folyamatának felfedezéséért veheti át az idén a legrangosabb orvosi elismerést.

Andrew Fire - aki Mellóval közösen publikálta a világszenzációnak számító felfedezést a gének lehetséges kikapcsolásáról, és ezáltal új gyógyszerek kifejlesztésének lehetőségéről - már sajtótájékoztatót is tartott a svéd fővárosban, amelyen kijelentette: a tudományos haladás legfőbb gátja a kutatásokra fordítható kevés pénz.

Egyetértett ezzel a fizikai Nobel-díj idei nyertese, John Mather is, aki azt mondta: az Egyesült Államok az iraki háborúra költött a kutatás-fejlesztés helyett.

A tudós számon kérte az amerikai kongresszuson korábbi ígéretét, miszerint megduplázzák az alapkutatásokra szánt támogatást, de ezt a háború miatt a mai napig nem tették meg.

Ugyanakkor az idei hat Nobel-díjból négyet amerikaiak kapnak, az orvosi és a fizikai mellett a közgazdasági és a kémiai kategóriában is.

A Nobel-díjak elemzői rámutatnak arra, hogy ez az Amerikában működő nagyon gazdag kutatóintézeteknek köszönhető.Az irodalmi Nobel-díjat Orhan Pamuk török írónak ítélték, és a bangladesiek is lázban égnek, mert a hétvégén legismertebb honfitársuk, Muhammad Yunus professzor veszi át a Nobel-békedíjat Oslóban.

A mikrohitel kitalálójának és megvalósítójának személyesen gratulál a norvég királyi pár, amely most először vesz részt az átadás utáni banketten, de jövő héten fogadást ad az üzletember tiszteletére Károly brit trónörökös, Tony Blair kormányfő és Jacques Chirac francia elnök.

Pingvin-viselet

A Nobel-díjasok tiszteletére hétfőn adják a hivatalos bankettet, az esti koncerten a hírek szerint Salma Hayek lesz a házigazda, a Muhammad Yunus tiszteletére rendezett norvégiai gálán pedig Sharon Stone és Angelica Houston lesz a konferanszié.

A legjobb svéd szakácsokat foglalkoztató konyha 1.300 vendég számára készít különlegességeket. A stockolmi Nobel Alapítvány központja úgy néz ki, mint egy csatatér: ültető kártyák mindenhol.

A díjazottak 16 vendéget hozhatnak, de minden férfi meghívottnak fekete frakkot kell viselnie fehér nyakkendővel - Stockholmban nem véletlenül pingvinnek csúfolják a Nobel-gálán kötelező viseletet.

Kapcsolódó hang

Hanganyag
 
A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018