INFORÁDIÓ
2021. március 3. szerda
Kornélia

"Láthatatlan" repülőgépek

Infostart / InfoRádió

Összefirkálhatatlan festékek, "láthatatlan" repülőgépek vagy vízben oldódó vitaminok? - csak néhány terület, ahol a nanotechnológia felhasználásával új fejlesztéseket lehet végrehajtani. A Nemzetközi Kutatási és Technológiai Hivatal elnöke, Boda Miklós nyilatkozott az InfoRádió Talentum című magazinjában arról, hogy a miskolci egyetemen nanotechnológiai laboratóriumot hoznak létre. Az egyetem munkatársa, Kaptay György - aki nanoporokkal foglalkozik - pályázati úton nyerte az ehhez szükséges pénzt.

Mivel foglalkozik egy nanotechnológiai kutatólaboratórium?

A milliméter egy milliomod részével jellemezhető az a tartomány, amellyel a nanotechnológia foglalkozik. Ha ezen a szinten vizsgáljuk az anyagot, akkor megváltoztatható annak szerkezete, s így a tulajdonságai is. Például elő lehet állítani összefirkálhatatlan festéket, ami arra is használható, hogy "láthatatlanná" vagyis a radarok által érzékelhetetlenné tegyük vele az ilyen festékkel bevont repülőgépeket. Nagy előrelépést jelenthet a technológia a gyógyszeriparban is, nagyon sok vitamin nem oldódik ugyanis vízben, s így a szervezetben felhalmozódva toxikus folyamatokat indíthat be. Tehát fontos lenne, hogy vízben oldódóvá tegyük a vitaminokat.

A napokban hirdették ki a nanotechnológiai kutatólaboratórium létrehozására kiírt nemzetközi pályázat eredményét. A miskolci egyetem nyert, mivel fognak ott foglalkozni?

A nyertes pályázó, Kaptay György, aki a Miskolci Egyetemen dékán és az úgynevezett nanoporok kutatásával foglalkozik.

Zajlik Magyarországon máshol is ilyen kutatás?

Vannak Magyarországon laboratóriumok, ahol foglalkoznak nanotechnológiával, például a Műszaki-Fizikai Kutatóintézetben vagy a Budapesti Műszaki Egyetemen, Szegeden, és talán Pécsett is. De míg például Oroszországban tízezren foglalkoznak nanotechnológiával, addig nálunk körülbelül kétszázan. A miskolci laboratórium létrehozásával sikerül koncentrálni az erőket, amire talán az ipar is ráépülhet. Bízunk benne, hogy esetleg magyar-orosz vegyesvállalatok alakulnak majd a technológia hasznosítására, s így sikerül szakítani azzal a szemlélettel, hogy az alapkutatást a gyakorlattól függően kell végezni.

A címlapról ajánljuk

×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018