eur:
393.51
usd:
368.02
bux:
66505.36
2024. április 25. csütörtök Márk
RIO DE JANEIRO, BRAZIL - JULY 10: Players of Argentina lift in the air their captain Lionel Messi after winning the final of Copa America Brazil 2021 between Brazil and Argentina at Maracana Stadium on July 10, 2021 in Rio de Janeiro, Brazil. (Photo by Alexandre Schneider/Getty Images)
Nyitókép: Alexandre Schneider/Getty Images

Lionel Messi és két mexikói lesz kedden az ünnepelt: összeköti őket a magyar válogatott

Kedden három olyan futballista is pályára lép a tervek szerint, aki pályafutása ötödik világbajnokságán vesz részt. Korábban még egyetlen világbajnokságon sem lett egynél több futballista „ötszörös”, ráadásul korábban mindössze négyen jutottak el idáig, érzékelhető hát: vb-történelmi ez a nap.

A trió leghíresebb tagja természetesen Lionel Messi, akinek ez lesz a huszadik vb-mérkőzése, nála több találkozón csak Lothar Matthäus, Miroslav Klose, Paolo Maldini, Uwe Seeler, Wladyslaw Zmuda, valamint, egyetlen dél-amerikaiként és egyetlen argentinként, Diego Armando Maradona játszott.

Messi a vb-bemutatkozása óta eltelt 16 esztendő alatt a futballtörténelem egyéni díjakkal legjobban kidekorált alakja lett, aligha van olyan szurkoló, aki ne tudná, hogy az FC Barcelona játékosa volt, 2021 nyara óta pedig a Paris Saint-Germaint erősíti. Mind a négy korábbi világbajnokságán pályára is lépett, nem „csupán” kerettag volt.

Ez az utóbbi mondat igaz a mexikói Andrés Guardadóra is, aki a 179. válogatott meccsén, egyszersmind a 13. világbajnoki mérkőzésén játszik majd. Guadalajara szülötte, az Atlasban futballozott 2007-ig, azóta ellenben európai klubok, sorrendben a Deportivo La Coruna, a Valencia, a Bayer Leverkusen, a PSV és a Betis tagja volt, 2017 óta játszik Sevilla zöld-fehér csapatában. Beceneve a Principito, vagyis a Kisherceg.

Honfitársa, Guillermo Ochoa ugyancsak az ötödik világbajnokságán szerepel, de csak a harmadik lesz ez, amelyen pályára lép, 2006-ban és 2010-ben nem játszó tartalékként volt jelen a tornán. Mexikó futballtörténelmének harmadik nagyhírű, világszerte ismert és elismert kapusa. Egyik elődje, Antonio Carbajal volt az első, öt világbajnokságon szerepelt futballista (1950–1966), a másik, az esetenként csatárként is bevetett Jorge Campos „csak” kettőn védett. Carbajal – akkoriban kevesebb mérkőzést játszott még a mexikói válogatott –, bár 16 éven keresztül védett az El Triben, 48 válogatottságot számlált. Campos 130-at, Ochoa 131-et.

„Memo” Ochoa a mexikóvárosi Americában kezdte profi karrierjét, 2019 óta újra a patinás klub tagja. Közben Európában szerepelt, az Ajaccio, a Málaga, a Granada és a Standard Liége hálóját is őrizte. Ők hárman Lothar Matthäushoz, Gianluigi Buffonhoz és két mexikóihoz, Antonio Carbajalhoz és Rafael Marquezhez csatlakoznak. Érdekes, milyen sok a mexikói az öt világbajnokságra nevezett játékosok között: hétből négy.

Futballtörténeti különlegesség (és egyben véletlen), hogy mind a három keddi „ötszörös” a magyar válogatott ellen mutatkozott be nemzeti tizenegyében, 2005-ben.

Címlapról ajánljuk
Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Döntött a kormány: három kérdésben is módosítják az alaptörvényt

Megszűnik az igazságügyi miniszteri ellenjegyzés a kegyelmi ügyekben, viszont kiskorúkat érintő ügyekben nem lehet majd kegyelmet adni – jelentette be a Kormányinfón Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter. Két további kérdésben is módosul az alaptörvény. Május 8-én Budapestre látogat a kínai elnök.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Valóra vált Moszkva rémálma, újra megindultak a csúcsfegyverek Ukrajnába - Háborús híreink csütörtökön

Mostanra biztossá vált, hogy az Egyesült Államok a hivatalos fegyverszállítmányok megindulása előtt adott Ukrajnának az ATACMS közepes hatótávolságú ballisztikus rakétákból, az Egyesült Királyság pedig Paveway IV-es "okosbombákat" fog adni Kijevnek. Az orosz csapatok előretörése mindeközben rendületlenül tart, több falut is elfoglaltak egyetlen nap leforgása alatt. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború legfontosabb híreivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 15:01
×
×
×
×