eur:
394.29
usd:
370.44
bux:
65674.41
2024. április 19. péntek Emma
Moszkva, 2017. szeptember 9.Gianni Infantino, a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA elnöke (b) és Vlagyimir Putyin orosz elnök a labdarúgó-világbajnokságok győztesének járó trófeával a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitóünnepségének és nyitómérkőzésének, valamint döntőjének otthont adó moszkvai Luzsnyiki Stadionban 2017. szeptember 9-én. A zürichi FIFA-múzeumban őrzött kupa 123 nap alatt összesen 26 ezer kilométert megtéve 24 orosz városban, illetve a világ ötven országában lesz látható. (MTI/EPA/Szergej Ilnyickij)
Nyitókép: Szergej Ilnyickij

Oroszország PR-jópontokat remél a vb-től

Oroszország azt reméli, hogy a futball-világbajnokság megrendezésével csökkentheti nemzetközi elszigeteltségét. A külvilág egy része azonban nem akarja elfelejteni, hogy milyen politikai hangulatban tartják a focifiesztát.

Oroszország masszív lobbizás után szerezte meg 2010-ben az idei labdarúgó-világbajnokság rendezési jogát. Az egy hónapon át tartó tornát 11 város 12 helyszínén tartják a Balti-tengeren fekvő Kalinyingrádi enklávé és a legdélibb helyszín, Szocsi között.

És bár az évek során Moszkva viszonya különösen elmérgesedett Ukrajnával, az Egyesült Államokkal és Nagy-Britanniával, Vlagyimir Putyin elnök hazája barátságos arcát próbálja mutatni, azt remélve, hogy profitálhat a futballt övező ünnepi hangulatból.

Az orosz rendezőbizottság legújabb promóciós klipjében Putyin a Kremllel a háttérben arról beszél, milyen megtiszteltetés és öröm az országnak üdvözölni a nemzetközi futballfamíliát.

„Megnyitottuk országunkat és megnyitottuk a szívünket”

– mondja, majd angolul hozzáteszi: „Welcome to Russia”.

Az orosz kormánymédia közben a repülőgépből kiugró és a stadionhoz ejtőernyővel érkező Specnaz-kommadósok videójával próbálta megnyugtatni a külvilágot, hogy megvédik a vendégeket az esetleges támadásoktól.

Az angol csapat már megérkezett Szentpétervár környékére, ahol – a két ország viszonyát elmérgesítő Szkripal-ügy ellenére – mosolygós helyi lakosok kíváncsiskodtak, és várták az angol válogatott buszának érkezését. Csecsenföldön a helyi erős ember, Ramzan Kadirov fotóztatta magát Mohamed Szalah-val, a Liverpool egyiptomi sztárjával.

Aktivisták azonban nem akarják feledtetni a politikát. A vb-poszterekből mémeket csináltak, az egyiken egy vegyvédelmi ruhás ember látható a Novicsok felirat felett, amint egy koponyával „dekázik” – utalva a Szergej Szkripal ex-kém és lánya Salisburyben történt megmérgezésére.

David Cameron volt brit miniszterelnök pedig arra utalt, hogy szerinte az oroszok kenőpénzekkel szerezték meg a vb rendezési jogát, noha a FIFA belső vizsgálata nem talált erre bizonyítékot.

A britek körében botrányt kavart az is, hogy Robbie Williams popsztár énekel majd a megnyitón. Bill Browder befektető és Kreml-ellenes aktivista azzal vádolta meg, hogy

„eladta a lelkét Putyin diktátornak”.

Stephen Doughty brit munkáspárti képviselő pedig ezekkel a szavakkal igyekezett lebeszélni a moszkvai megnyitóról: „Orosz gépek bombázzák a szíriai civileket, az orosz állam embereket mérgez meg a brit utcákon, üldözi melegeket Csecsenföldön és máshol, és aláássa a demokráciákat. Gondolom, Robbie Williams ezekről is szót ejt majd?” – tette fel a kérdést.

Kommentátorok szerint Moszkva ugyanakkor azt várja, hogy kicsit nyithat nyugat felé a vb-vel. Ebben segítette Donald Trump amerikai elnök, aki megosztotta a nyugati vezetőket.

Putyin elnök például nemrég Ausztriában járt, Emmanuel Macron francia elnök pedig a brit hivatalos személyiségek bojkottját figyelmen kívül hagyva elutazik Oroszországba – ha a francia válogatott bejut az elődöntőbe.

„A vb jó befektetés Putyin emberei szerint. Javítani fogja Oroszország megítélését. Különben is, ennél rosszabb úgy sem lehet” – mondta az Independentnek Konsztantyin Gaze független kommentátor.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×