eur:
392.63
usd:
366.24
bux:
66788.51
2024. április 26. péntek Ervin
Moszkva, 2018. június 14.Robbie Williams angol énekes fellép a 2018-as oroszországi labdarúgó-világbajnokság nyitóünnepségén a moszkvai Luzsnyiki stadionban 2018. június 14-én. A nyitómérkőzést Oroszország és Szaúd-Arábia játssza. (MTI/EPA/Peter Powell)
Nyitókép: Peter Powell

Robbie Williams kutya-macska barátsága az oroszokkal

Kinek mutatott be Robbie Williams a labdarúgó-világbajnokság moszkvai megnyitóján? – ez találgatta a világsajtó a brit sztár fellépése után. A megjelenése miatt bírált énekes ugyan népszerű Oroszországban, de korántsem felhőtlen a viszonya a vendéglátókkal.

Robbie Williams fellépése a moszkvai megnyitón két okból is meglepő volt – egyrészt a sztár valahogy megtanult nem hamisan énekelni élőben, másfelől viszont nem veszítette el hamiskás humorát, és jól bemutatott a globális tévénézőknek, amikor közel került hozzá egy kamera.

Robbie ugyanakkor csalódottan vette tudomásul, hogy nem énekelhette el egyik ikonikus dalát, a Party Like a Russiant, azaz a Bulizz úgy, mint egy orosz címűt.

„Ez volt az egyik legnagyobb slágerem ebben az országban” - mondta, bár egyeseket felháborítottak a klipjében látható nemzeti sztereotípiák. Mások szerint viszont többé-kevésbé bátran bírálta a putyini rendszert és az oligarchák rongy- vagy inkább Versace- és Armani-rázó világát.

Mint kiderült, a dalt egy olyan fellépés ihlette, amelynek során Robbie az orosz elnökhöz közeli elit előtt énekelt.

Williams mostanában azonban azt mondja, hogy a szám csak arra utal, hogy „milyen őrülten jól tudnak bulizni az oroszok” – bár a szövegben elhangzik az, hogy „szervezd ki a vitáidat néhány keménylegénynek, akik beletaposnak ellenségeidbe”.

A Telegraph című lap szerint Robbie maró szatírát alkotott a „korrupt plutokráciáról”, és arról is írt, hogy a korábbi változatok még durvábbak voltak.

Williams elmondta, hogy kicsit „csiszolnia” kellett a szövegen, hogy ne sértse meg az egyszerű orosz embereket. „Polkorrektté tettem azzal, hogy kihúztam egy-két dolgot” – mondta. De még így is maradt benne egy olyan sor, hogy „különleges ember, különleges hírnévvel az olyan, aki megszabadít pénzétől egy egész nemzetet”.

A sztár később azt állította a Twitteren: nem Vlagyimir Putyin volt a dal főhőse.

Míg az orosz kormánypárti média annak idején bírálta a dalt, addig ellenzékiek szerint Williams nem ment elég messze. Ugyan Maria Baronova ellenzéki politikus „bátornak” nevezte az énekest, Jurij Loza megjegyezte: „ha igazán idegesíteni akart volna bennünket, akkor olyat kellett volna csinálnia, mint a Rómát felgyújtó Néró császár”. Nem tudni, hogy ezt szó szerint értette-e.

Közben az orosz média egy része azt találgatta: a házigazdáknak mutatott-e be Robbie. Köztudottan támogatja ugyanis a melegek jogaiért küzdő aktivistákat, és Moszkvában épp csütörtökön tartóztatták le Peter Thatchell ismert brit aktivistát – bár azt mondta, vele udvariasan bántak a rendőrök.

Williamst ugyanakkor keményen bírálták, és azt vetették a szemére, hogy eladta a lelkét a Putyin-rendszernek a fellépéssel.

Közben kiderült az is, hogy 2016-ban az énekes egyszer Vlagyiszlav Szurkov elnöki illetékes újévi partiján is fellépett – Szurkov szerepet játszott a Krím elcsatolásában. Idén májusban pedig a Megafon orosz kommunikációs cég buliján játszott. A Megafon gazdája Aliser Uszmanov, a londoni Arsenal futballklub milliárdos társtulajdonosa.

Címlapról ajánljuk
Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Száz éve nem látott pusztítást végzett a fagy a cseh gyümölcsösökben

Az elmúlt száz év legnagyobb gyümölcskáráról számolnak be a cseh gyümölcstermesztők. A károkat az elmúlt napok fagyos időjárása okozta. A cseh agrárminisztérium pénzügyi támogatást ígér a gyümölcstermesztőknek. Néhányan elvesztették a teljes termésüket. A gyümölcstermesztők szövetsége szerint a kár már meghaladja a 40 millió eurót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.26. péntek, 18:00
Balczó Barnabás
a Magyar Posta vezérigazgatója
Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

Gigantikus amerikai fegyvercsomag készül Ukrajnának, hátrébb vonják az Abrams tankokat a frontról – Háborús híreink pénteken

A Politico értesülései szerint az Egyesült Államok pénteken egy 6 milliárd dolláros fegyvercsomagot jelenthet be Ukrajnának a nemrég elfogadott 60,8 milliárd dolláros keretből. A csomag tartalmaz majd Patriot légvédelmi rakétákat, tüzérségi lőszert, drónokat, drón elleni fegyvereket, illetve levegő-levegő rakétákat vadászgépekhez. Az AP két amerikai forrásra hivatkozva arról ír, hogy az ukránok hátrébb vonták a frontvonalról az amerikai Abrams tankokat, mivel az orosz drónok könnyen észreveszik és megtámadják őket.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×