eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika
Hosszú Katinka nem kockáztat, két magyar megy Ledecky ellen

Hosszú Katinka nem kockáztat, két magyar megy Ledecky ellen

Négy magyar úszó jutott tovább a hétfő délelőtti selejtezőkből a budapesti világbajnokságon, de közülük Hosszú Katinka bejelentette, hogy visszalép a 100 hát elődöntőjétől.

Hosszú Katinka a második legjobb időt ért el 100 méter háton az előfutamban 58.80 másodperccel, de azonnal jelezte, hogy visszalép a folytatástól. A délutáni programban az elődöntő és a 200 méter vegyes fináléja között mindössze fél óra van, és a magyar klasszis az utóbbiban esélyesként indul, így inkább nem kockáztat. Két évvel ezelőtt Kazanyban hasonlóan visszalépett, és akkor 200 vegyesen világcsúcsot ért el.

Hosszú Katinka nem kockáztat, két magyar megy Ledecky ellen

Kozma Dominik a nyolcadik idővel jutott a délutáni elődöntőben 200 méter gyorson. Egyéni rekordjához (1:46.68) közeli teljesítménnyel, 1:46.83 perccel harmadik lett futamában. A váltóval vasárnap bronzérmes versenyző azt mondta: jó formában érzi magát, a hajrára kicsit visszavett, de délután már erősebben fog úszni.

Ebben a számban Bernek az egyaránt olimpiai bajnok francia Jeremy Stravius, a dél-koreai Pak Te Hvan és az ausztrál Mack Horton mellett állhatott rajtőre. A rendkívül szoros és erős futamban 1:47.79-cel kilencedikként csapott célba, és összesítésben a 25. lett. Mint mondta, elégedett, mivel sikerült megközelítenie egyéni legjobbját (1:47.43), sérülését követően pedig ennél nem is kívánhatott volna többet.

„Fantasztikus hangulat van az arénában,

már a rajtkőre állás előtt libabőrös voltam.

Szerintem jól sikerült úszás volt, így délelőtt, első próbálkozásra kis híján megúsztam a legjobbamat. Talán túlságosan erősen kezdtem, valamint a formát is a 200m hátúszásra időzítjük, ami csütörtökön lesz. Ebben az évben sérülés hátráltatott, ahhoz képest elégedett vagyok” – mondta.

Két magyar is lesz a női 1500 m gyors keddi döntőjében, ugyanis Kapás Boglárka az ötödik, Késely Ajna a nyolcadik idővel jutott tovább, utóbbinak 47 század volt az előnye a spanyol Jimena Perez előtt. A legjobb időt Katie Ledecky érte el, majdnem 18 másodperccel megelőzve a többieket.

Kapás Boglárka azt mondta, a vasárnapi 400 után ezúttal elégedett, jó érzés volt úszni, és jó szereplést vár a fináléban is.

Késely Ajna elismerte, hogy eltaktikázta magát.

„"Életemben először úsztam reggel 1500-at, nem is volt túl kellemes. Az idővel nem vagyok kibékülve, eltaktikáztam magam, az elején nagyon elmentem Bogiékkal, és nem bírtam olyan jól erővel, mint a tapasztaltabb versenytársaim. Előre felhívta erre az edzőm a figyelmem, de

annyira jó itt a hangulat, hogy elvitt a hév,

és a táv második felében már sokat lassultam. Egyelőre ez még nem az én versenyem, nem a helyezésekkel foglalkozok csak a saját időeredményeimmel, mert ez a világesemény után hátra van még számomra egy ifi vb, ahol szeretnék jól szerepelni” – fejtette ki a 15 éves úszó.

Nem sikerült a továbbjutás Balog Gábornak 100 méter háton, Sztankovics Annának pedig 100 méter mellen. Balog Gábor egyéni csúcsától (54.06) jócskán elmaradva, 54.88 másodperccel futamában csak hetedik lett, ezzel pedig összesítésben a 21. helyen végzett.

Sztankovics egyéni legjobbjánál (1:08.06) hat tizeddel rosszabbat úszott, így kilencedik, összesítésben pedig 25. lett.

"Nem igazán voltam tisztában vele, mi is nekem idén a reális cél, hiszen ebben az évben még nem úsztam 1:09 alatt. Éppen ezért a tavalyi évet vettük alapul, de most kiütközött, hogy nem tudtam annyit készülni, mint a többiek" - mondta Sztankovics.

A hétfő délutáni programban Kozma Dominik az elődöntőben úszik, 18:54-kor pedig Hosszú Katinka fináléja kezdődik 200 vegyesen.

Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×