eur:
394.31
usd:
356.35
bux:
0
2024. augusztus 19. hétfő Huba
Gareth Southgate angol szövetségi kapitány a németországi labdarúgó Európa-bajnokság elődöntőjének Hollandia-Anglia mérkőzésén a dortmundi Westfalen Stadionban 2024. július 10-én.
Nyitókép: Friedemann Vogel

Mit mond ezek után Gareth Southgate?

Gareth Southgate, az angol labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya úgy fogalmazott, Spanyolország együttese megérdemelten nyerte meg a németországi Európa-bajnokságot, mert a torna legjobb csapata volt.

A vasárnap esti berlini döntőben a spanyolok 2–1-re nyertek az angolok ellen.

A nyolc évvel ezelőtt kinevezett Southgate az első angol kapitány, aki két világversenyen is a döntőig vezette a csapatot – 2021-ben tizenegyespárbajban veszítették el az Eb-finálét az olaszokkal szemben Londonban –, ennek ellenére a válogatott legnagyobb sikere továbbra is az 1966-os világbajnokság megnyerése.

Mint rávilágított, az utolsó lépést még mindig nem tudták megtenni, de számos tehetséges, ígéretes fiatal futballistájuk van, akik még nyolc év múlva is a válogatott erősségei lehetnek, ezért a közeljövőben is jó eredményekre számíthatnak, bár ez pillanatnyilag nem vigasztalja.

„Büszke vagyok a csapatomra. Mindent beleadtunk, a döntő legvégéig versenyben maradtunk, de ma nem voltunk elég jók a győzelemhez. Spanyolország volt a torna legjobb csapata és megérdemelten nyerte meg a címet” – értékelt Southgate. Elismerte: nem akadt sok lehetőségük a gólszerzésre, a labdabirtoklásuk sem volt megfelelő, és a végén elkövettek néhány hibát, ez jelentette a különbséget a két csapat között. Felidézte, hogy ellenfelük nyomás alá helyezte őket, és ezzel nem tudtak mit kezdeni, ez pedig azt eredményezte, hogy a spanyolok jobban kontrollálták a játékot.

Harry Kane, a Bayern München csatára úgy fogalmazott: nehéz menetelés volt, amely során rendkívül jól teljesítettek, ennek köszönhetően jutottak el a döntőig, de az utolsó mérkőzés alapján fogják megítélni őket, és ez még sokáig rendkívül fájdalmas lesz számukra. Southgate megjegyezte, fizikailag nehéz időszak volt ez Kane számára, mert ki kellett hagynia meccseket, és nem jutott vissza arra a szintre, amit mindannyian reméltek.

„A döntőben vereséget szenvedni a legnehezebb dolog.

Nagyon jól visszajöttünk a meccsbe, amikor egyenlítettünk, ezt a lendületet felhasználhattuk volna a fordításra, de nem tudtuk megtartani a labdát, a spanyolok pedig megbüntették ezt" - magyarázta Kane, aki klub- és válogatott színekben pályafutása hatodik fináléját is elvesztette.

Hangsúlyozta, jelenleg hatalmas csalódást éreznek, de mindannyian azt szeretnék, ha Southgate maradna a kapitány. A szakvezető szerződése december végén jár le, a finálé után azonban nem mondott konkrétumokat a jövőjével kapcsolatban.

„Teljesen megértem a kérdést, és megértem, hogy fel kell tenni, de beszélnem kell fontos emberekkel a színfalak mögött. Először nem nyilvánosan fogom megvitatni ezt a témát” – szögezte le. Hozzátette: nem hiszi, hogy ez a megfelelő alkalom egy ilyen döntés meghozatalára.

Egy valóra vált álom

„Spanyolország negyedszer nyerte meg az Európa-bajnokságot. Nem is lehetnék boldogabb! Ez egy jó nap számunkra. Nagyon büszke vagyok, még annál is büszkébb, mint néhány nappal ezelőtt” – mondta Luis de la Fuente, a spanyolok szövetségi kapitánya, aki szintén úgy vélekedett, hogy megérdemelten végeztek az élen.

„Nagyon boldog vagyok, mert történelmet írunk. Reméljük, a sikereink már a következő világbajnokságon folytatódnak” – mondta az első spanyol gólt szerző Nico Williams. Hozzátette: már a torna előtt megmondta, hogy senki sem állíthatja meg őket.

A spanyolok – a kontinensviadalon példátlan bravúrt végrehajtva – mind a hét meccsüket megnyerték és 15 alkalommal találtak a hálóba, ezzel megdöntötték az Európa-bajnokság gólcsúcsát. „Ez a legjobb ajándék, amit kaphattam, egy valóra vált álom” – közölte az egy góllal és négy gólpasszal záró Lamine Yamal, aki szombaton ünnepelte 17. születésnapját.

A győztes gólt szerző Mikel Oyarzabal térdsérülés miatt lemaradt a 2022-es katari világbajnokságról, most pedig nagyon szerencsésnek tartja magát, hogy átélhette ezt a hatalmas sikert és örömet. „Én szereztem a győztes gólt, de bármelyik csapattársam lőhette volna. Hihetetlenül boldog és büszke vagyok. Tettem a dolgomat és szerencsém is volt a győztes találatnál” – nyilatkozta a Real Sociedad futballistája, akinek ez volt a 12. gólja a spanyol válogatottban.

De la Fuente úgy fogalmazott, Oyarzabal mindig biztos pontja a csapatnak, a két szélen és középcsatárként is tud játszani.

„Ma gólt szerzett, de mindig ad nekünk valamit. Kilenc éve dolgozunk együtt és még soha nem hagyott cserben” – mondta a kapitány, aki már a korosztályos csapatokban is edzette Oyarzabalt. De la Fuente ugyanis a felnőttekkel aratott Nemzetek Ligája-siker, illetve az U19-es és U21-es korosztállyal kiharcolt Európa-bajnoki aranyérem után vezette a kontinensbajnokság dobogójának felső fokára a felnőtt spanyol válogatottat.

Címlapról ajánljuk
Most elválik, hogy csillognak a vidéki Magyarország ékszerdobozai

Most elválik, hogy csillognak a vidéki Magyarország ékszerdobozai

Második alkalommal hirdette meg az Év Falusi Szálláshelye című versenyt a Falusi és Agroturizmus Országos Szövetsége. Ennek kapcsán készítettünk helyzetképet a falusi szállások helyzetéről. Kiderült: ma már többet kell törődniük a szálláshelyeknek a vendégekkel.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.08.21. szerda, 18:00
Fekete Rajmund
történész, a Kommunizmuskutató Intézet igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×