eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
A koronavírus-járvány miatt 2021-re halasztott 2020-as labdarúgó Európa-bajnokság reklámja a müncheni Allianz Aréna előtt 2021. június 10-én. Itt játszik Németország ellen a magyar válogatott az Eb F csoportjában június 23-án.
Nyitókép: MTI/EPA

Reagált a müncheni rendőrség a magyar szurkolók előállításának hírére

A mérkőzés után és a Kormányinfón is elhangzott, hogy tucatnyinál is több magyarral szemben indult eljárás a bajor nagyvárosban.

Szerda este 2–2-es döntetlent ért el a magyar válogatott Németországban, az Európa-bajnokság csoportkörének utolsó fordulójában. A müncheni mérkőzésre jelentős számban érkeztek magyar szurkolók is. Szijjártó Péter a meccs előtt arról számolt be, hogy a bajor hatóságok nem engedélyezték a stadionhoz vonulást, és a konzuloknak sem tették lehetővé, hogy ott legyenek az Allianz Arénánál.

A külügyminiszter a mérkőzés után a Facebookon közölte, hogy a bajor rendőrség 18 honfitársunkat állította elő a szerdai nap folyamán, tíz főt már kiengedtek, nyolc esetben még zajlott a jegyzőkönyv felvétele.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely azt mondta, a bajor hatóságok kifejezetten barátságtalanul jártak el több esetben. Jó kapcsolatokra törekszik a magyar kormány Németországgal, illetve Bajorországgal, és ha ez kölcsönös, akkor a müncheni fellépés vitatható, legalábbis a jogállami megoldások határán van a Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint.

Deutsch Tamás, a Fidesz EP-képviselője a közösségi oldalán mindezt úgy kommentálta, „ha a német hatóságok 2015 környéken csak fele olyan szigorúsággal jártak volna el a Németországba beözönlő illegális bevándorlókkal szemben, mint amilyen módszeresen zaklatták tegnap a magyar szurkolókat, nos akkor számtalan német ember életét menthették volna meg a migránsok által utóbb elkövetett terrorcselekmények megelőzésével. Ennyi.”

Információk Németországból

Az Index megkereste az ügyben a müncheni rendőrséget, akik válaszoltak is és elsőként leszögezték, nekik nincs információjuk magyar diplomaták korlátozásáról, az ilyen típusú intézkedések természetesen nem is az ő hatáskörükbe tartoznak. Arról se tudnak beszámolni, ha Münchenen kívül ellenőriztek buszokat, mert az pedig a szövetségi rendőrség hatásköre.

Beszámoltak viszont arról, hogy mivel a rendőrség tudatában volt, hogy

a 2000 érkező magyar futballszurkoló közül 200-an problémásabb szurkolói csoporthoz tartoznak,

ellenőrzéseket hajtottak végre az úton Münchenbe. Több pirotechnikai eszközt koboztak el, birtokosaik ellen a hatályos jogszabályok megszegése miatt eljárást indítottak, a Német Labdarúgó-szövetség (DBF) pedig visszavonta a jegyüket a meccsre.

Ugyancsak tiltott pirotechnikai eszközök használata miatt léptek fel magyar szurkolókkal szemben a központi Wiener Platz környékén, ahol külön fogadószekciót alakítottak ki a magyaroknak. Több "gyújtogató" letartótatásba került.

Később mintegy 20 busszal szállították a magyar szurkolókat az Arénához.

A német hatóságuk válaszukban kitértek a meccs alatti szurkolói magatartásra. Kiemelik, hogy szerda este 7 óra magasságában a magyarok homofób szólamokat kezdtek el skandálni és áthaladtak egy másik, a német szurkolókhoz közeli szektorba. Idővel a két tábor egy helyszínre került, de a potenciális összecsapást a biztonsági szolgálat és a rendőrség gyors reagálásának köszönhetően meghiúsították. Valaki egy üveget dobott a rendőrök felé, őt később letartóztatták – írta a müncheni rendőrség.

Az Index megjegyzi: a beszámolók szerint a két tábor kölcsönösen tiszteletlenül viselkedett egymás himnuszai alatt. A magyarok hátat fordítottak a lelátón, többen középső ujjukkal fejezték ki véleményüket. A magyar himnuszt pedig a másik táborból kifütyülték, miközben valaki szivárvány színű zászlóval a pályára rohant. Őt a biztonsági szolgálat állította meg majd adta át a rendőrségnek. Ellene szabálysértésért indítottak eljárást.

A müncheni rendőrség azt is közölte, hogy a rendőri jelenlétnek köszönhetően a stadiont különösebb problémák nélkül hagyták el a szurkolók, München belvárosából sem érkeztek jelentések rendbontásról.

Tájékoztatását a hivatalos szerv azzal zárta, hogy több szurkolót letartóztattak különböző cselekmények, köztük pirotechnikai eszközök és kábítószer birtoklása, valamint „alkotmányellenes szervezetek jelképeinek használata” miatt.

Címlapról ajánljuk

Meglepő eredményei lettek a nagy légkonditesztnek

A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi együttműködésben 57, Magyarországon is megvásárolható klímaberendezést tesztelt. Az eredményekről Dénes Júlia, az egyesület munkatársa beszélt az InfoRádióban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 28. 18:11
×
×
×
×