eur:
394.24
usd:
369.95
bux:
65045.06
2024. április 20. szombat Tivadar
MUNICH, GERMANY - JUNE 23: Fans of Hungary show their support after the UEFA Euro 2020 Championship Group F match between Germany and Hungary at Allianz Arena on June 23, 2021 in Munich, Germany. (Photo by Kai Pfaffenbach - Pool/Getty Images)
Nyitókép: Kai Pfaffenbach - Pool/Getty Images

Csodát tett a magyar válogatott Münchenben, még ha a továbbjutáshoz nem is volt elég

A magyar válogatott hiába vezetett kétszer is, végül 2-2-es döntetlent játszott a német csapat vendégeként Münchenben a részben budapesti rendezésű labdarúgó Európa-bajnokság csoportkörének szerdai zárásán, így negyedikként zárt a csoportjában, és kiesett.

Marco Rossi szövetségi kapitány együttese a 11. percben Szalai Ádám gyönyörű fejes góljával szerzett vezetést, majd a németek a 66. percben egyenlítettek Kai Havertz révén, de örömük nem tartott sokáig, mivel Schäfer András azonnal válaszolt. A hazai csapat Leon Goretzka 84. percben szerzett találatával jutott tovább és foszlatta szét a magyar álmokat.

A magyar csapat két pontjával a világbajnok és csoportgyőztes franciák, a második németek, illetve a címvédőként harmadik helyen továbbjutó portugálok mögött zárt a négyesében, miután a francia és a portugál gárda 2-2-es döntetlent játszott egymással a Puskás Arénában.

A franciákra Svájc, a németekre Anglia, a portugálokra pedig Belgium vár a nyolcaddöntőben.

A mérkőzést percről percre tudósítottuk, ez ITT olvasható vissza.

Gyors magyar kezdés, fordulatos második félidő

A meccs helyszínének szivárványszínű kivilágítása körül napok óta tartó vita hamar újabb fejezetéhez érkezett, amikor még el sem kezdődött a mérkőzés, ugyanis a magyar himnusz lejátszása közben egy néző a pályára rohant kezében szivárványszínű zászlót lobogtatva.

Ez azonban nem zavarta meg a koncentrációban a játékosokat, a németek azonnal magukhoz ragadták a kezdeményezést, Gulácsit pedig már a negyedik percben tesztelték, ugyanakkor azt a magyarok is jelezték, hogy labdaszerzés után azonnal támadásba lendülnek, azaz mindkét csapat azt játszotta, amit előzetesen várni lehetett. A hazai nyomás ellenére az első végigfutó magyar kontra rögtön góllal végződött Sallai precíz beadásának és a fejsérülése után visszatérő Szalai Ádám hajszálpontos, látványos fejesének köszönhetően.

23 June 2021, Bavaria, Munich: Football: European Championship, Germany - Hungary, preliminary round, Group F, Matchday 3 in the EM Arena Munich. Hungary's Adam Szalai (2nd from right) scores the 0:1. Photo: Christian Charisius/dpa (Photo by Christian Charisius/picture alliance via Getty Images)
(Christian Charisius/picture alliance / Getty Images)

A bekapott gól nem változtatott a játék képén, a németek támadtak, a magyarok védekeztek és vártak a kínálkozó megugrási lehetőségre. A félidő derekán először szorult be igazán Marco Rossi együttese, amit Hummels keresztlécen csattanó fejese, majd Gulácsi újabb szép védése jelzett.

Ahogy a meccs előtt, úgy a 30. perc tájékán ismét "leszakadt az ég", ömlött az eső, a német rohamok viszont abbamaradtak. Bár a hazaiak a szünetig is fölényben futballoztak, újabb helyzetet nem tudtak kialakítani az előző két meccshez hasonló precizitással és önfeláldozással védekező magyarok ellen, sőt Sallai és Schäfer távoli kísérlete szolgáltatott némi izgalmat az első félidő hajrájában.

A folytatást nagy lendülettel kezdte az esélyesebb német együttes, de a magyar védelem továbbra is állta a rohamokat. A magyar futballisták jószerivel hibátlanul tették a dolgukat, mindig akadt egy játékos, aki menteni, szerelni, becsúszni, fejelni vagy blokkolni tudott, a védelem tagjai láthatóan extázisban játszottak. Ráadásul a magyarok ebben a periódusban sem mondtak le a gyors ellenakciókról, de igazi veszélyt pontrúgásból jelentettek: előbb egy rögzített szituációt követően az előző meccs hőse, Fiola nem találta el jól a labdát ígéretes helyzetből, majd Sallai szabadrúgásból a kapufára lőtt.

A németek végül egy egyéni hiba következtében - Gulácsi aláfutott egy beadásnak - egyenlítettek, azonban a magyarok első támadásukból válaszolni tudtak Schäfer első válogatottbeli góljával. Ez a találat a hazai szurkolókat teljesen elnémította, a német csapatot pedig "megfogta", percekig nem ocsúdtak fel az újabb sokkhatásból. A 80. perctől viszont ismét fokozódott a nyomás a magyar kapun, s végül Goretzka révén a német fölény góllá érett.

MUNICH, GERMANY - JUNE 23: Leon Goretzka of Germany scores his team's second goal during the UEFA Euro 2020 Championship Group F match between Germany and Hungary at Football Arena Munich on June 23, 2021 in Munich, Germany. (Photo by Markus Gilliar/Getty Images)
(Markus Gilliar/Getty Images)

A magyaroknak a hátra lévő időben már nem volt esélyük újabb gólra, így bár sokáig továbbjutásra álltak, végül búcsúztak a csoportkört követően, hiába számít bravúrnak a döntetlen is.

A csoport végeredménye

1. Franciaország 3 1 2 - 4-3 5 pont - továbbjutott
2. Németország 3 1 1 1 6-5 4 - továbbjutott
3. Portugália 3 1 1 1 7-6 4 - továbbjutott
4. MAGYARORSZÁG 3 - 2 1 3-6 2

Azonos pontszám esetén az egymás elleni eredmény döntött.

Címlapról ajánljuk
Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

Kempf Zoltán egy időre háttérbe szorítja az influenszerkedést, és megcélozza az olimpiát

A világbajnok BMX freestyle-os néhány évre abbahagyta a versenyzést, de amikor a sportága bekerült az olimpiai programba, hamar visszatért. A népszerű influenszer az InfoRádióban elmondta: a BMX freestyle-ban nem lehet előre jósolni vagy esélyeket latolgatni, sok tényezőtől, körülménytől függ, hogy sikerül egy-egy verseny, de a kvótaszerzés lesz a célja a júniusi, budapesti olimpiai selejtezőn.

Kiderült, hány magyar dolgozik külföldön – és az is, mivel lehetne őket hazacsábítani

A magyarok főképpen a külföldön elérhető magasabb fizetés, az itthoni bizonytalanabb, kiszámíthatatlanabb jövő, valamint a "klíma" miatt vándorolnak ki valamelyik nyugat-európai országba – ez derült ki az Egyensúly Intézet felméréséből, amelyből javaslatcsomag is készült az intézet és a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége összefogásából. Az InfoRádió Kozák Ákost és Gazsi Attilát kérdezte.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.22. hétfő, 18:00
Dobrowiecki Péter Lengyelország-szakértő, az MCC Magyar-Német Intézet kutatási vezetője
Mitrovits Miklós történész, Lengyelország-szakértő
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 20. 13:40
×
×
×
×