eur:
392.91
usd:
355.66
bux:
72865.31
2024. szeptember 1. vasárnap Egon, Egyed

Ő lesz Szoboszlai Dominikék új főnöke – Slot és a magyar kapcsolatok

Jürgen Klopp megható módon ajánlotta a Liverpool-szurkolók „kegyelmébe” utódját, Arne Slotot: egy általa költött dallal megénekeltette a szurkolókat. Immár Arne Slotnak is van dala az Anfield Roadon.

Sunny Pfleger, az Opus együttes frontembere is megirigyelhette volna, ahogyan Jürgen Klopp énekeli: Arne Slot, la-la-la-la-la, Arne Slot.

A klub már az előző napokban hivatalosan is bejelentette a holland edző érkezését, ő a Liverpool történetének huszonegyedik menedzsere. Egyben az első holland. A Vörösöknél a negyedik „nem brit” főnök. A három előd mindegyike, Gérard Houllier, Rafa Benítez és Jürgen Klopp is nyert nemzetközi kupát, mindegyikük bevált, több mint 350 mérkőzésen ült a Vörösök kispadján.

Ugyanakkor Arne Slot szerényebb eredményekkel a háta mögött érkezik az Anfield Roadra, mint elődei, bár az is kétségtelen, hogy a holland liga legjobbjának tartották az utóbbi két évben. 1978. szeptember 17-én született, nagy valószínűséggel a jövőben (is) kevésszer fogják az anyakönyvezett keresztneveit emlegetni, megérdemli, hogy rögzítsük: hivatalosan Arend Martijn Slot a neve.

Játékos-pályafutása során szülővárosa, VV Bergentheim csapatában, a VVB-ben kezdett futballozni, majd 1995 és 2002 között az FC Zwolle, 2002 és 2007 között a NAC Breda, 2007 és 2009 között a Sparta Rotterdam, 2009 és 2013 között újra az FC, majd miután a klub visszavette régi nevét a PEC Zwolle középpályása volt. Futballistaként kétszer is megnyerte a második ligát, az Eerste Divisiét, 2002-ben és 2012-ben.

Pályafutása alkalmanként kapcsolódott magyar válogatott játékosokhoz is, Bredában Babos Gábor, Pető Tamás és Fehér Csaba is a klubtársa volt egy ideig. Edzője volt az 1990-es évek végén az MTK-nál dolgozó Henk ten Cate.

Edzői pályafutását a PEC Zwolléban kezdte pályaedzőként, majd Cambuurnál dolgozott, ahol Henk de Jong menesztése után októbertől vezetőedzővé lépett elő (2016–2017). Kiváló, 61,76 százalékos győzelmi mutatót produkált, a második vonalban. A KNVB-ben, a holland kupában csapata, az Ajaxot kiejtve, az elődöntőig jutott. A nyáron csatlakozott az AZ stábjához, ahol két évvel később, 2019 nyarától vezetőedző lett. A „covidos” idényben nem hirdettek bajnokot Hollandiában, de a liga berekesztésekor második helyen állt csapatával az Ajax mögött.

2020 decemberében a Feyenoord bejelentette, hogy a következő idénytől Slot veszi át a csapatot, ezen Alkmaarban úgy megsértődtek, hogy menesztették. A rotterdami klubnál 2021 nyarától három idényt töltött, 150 mérkőzésből 98-at megnyert. Minden idényre jutott valamilyen siker: 2022-ben döntőt játszott csapatával a Konferencia-ligában, 2023-ban bajnoki címet nyert, 2024-ben a KNVB kupáját nyerte el. 2022-ben és 2023-ban is megkapta az idény legjobb holland edzőjének járó Rinus Michels-díjat. (Idén még nem osztották ki…)

„Slot sok tekintetben hasonlít Jürgen Kloppra. Intelligens, a támadófutballra és a letámadásra támaszkodik, taktikailag nagyon képzett, felkészült asszisztensekkel veszi körül magát, okosan kezeli a médiaügyeket, rendkívül ambiciózus. Akárcsak Klopp, ő sem volt kiemelkedő képességű futballista, egy régi vágású, lassú tízesnek lehetne mondani. Slot, egy perfekcionista, lenyűgöző futball-médiatárat gyűjtött össze, dokumentumokból és képanyagokból. Folyamatosan igyekszik tágítani a tudását, akár egy helyi kosárlabdaklub meccseit is nézve” – írta róla a Guardian.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.02. hétfő, 18:00
Maruzsa Zoltán
a Belügyminisztérium köznevelési államtitkára
Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Újabb fordulat az orosz-ukrán konfliktusban - Háborús híreink szombaton

Az orosz-ukrán háború újabb fordulatot vett, miután Kijev katonai műveletet indított az oroszországi Kurszki területen. A NATO főtitkára, Jens Stoltenberg a Welt am Sonntag német hetilapnak adott nyilatkozatában reagált az eseményekre. Eközben pénteken késő este az oroszországi Belgorod városát ukrán támadás érte, ami öt halálos áldozatot követelt, és 46 ember sérült meg - jelentette be Vjacseszlav Gladkov, a térség kormányzója. Az incidens során 37 embert, köztük hét gyermeket kórházba kellett szállítani.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×