eur:
398.27
usd:
372.27
bux:
69536.56
2024. június 15. szombat Jolán, Vid

Ő lesz Szoboszlai Dominikék új főnöke – Slot és a magyar kapcsolatok

Jürgen Klopp megható módon ajánlotta a Liverpool-szurkolók „kegyelmébe” utódját, Arne Slotot: egy általa költött dallal megénekeltette a szurkolókat. Immár Arne Slotnak is van dala az Anfield Roadon.

Sunny Pfleger, az Opus együttes frontembere is megirigyelhette volna, ahogyan Jürgen Klopp énekeli: Arne Slot, la-la-la-la-la, Arne Slot.

A klub már az előző napokban hivatalosan is bejelentette a holland edző érkezését, ő a Liverpool történetének huszonegyedik menedzsere. Egyben az első holland. A Vörösöknél a negyedik „nem brit” főnök. A három előd mindegyike, Gérard Houllier, Rafa Benítez és Jürgen Klopp is nyert nemzetközi kupát, mindegyikük bevált, több mint 350 mérkőzésen ült a Vörösök kispadján.

Ugyanakkor Arne Slot szerényebb eredményekkel a háta mögött érkezik az Anfield Roadra, mint elődei, bár az is kétségtelen, hogy a holland liga legjobbjának tartották az utóbbi két évben. 1978. szeptember 17-én született, nagy valószínűséggel a jövőben (is) kevésszer fogják az anyakönyvezett keresztneveit emlegetni, megérdemli, hogy rögzítsük: hivatalosan Arend Martijn Slot a neve.

Játékos-pályafutása során szülővárosa, VV Bergentheim csapatában, a VVB-ben kezdett futballozni, majd 1995 és 2002 között az FC Zwolle, 2002 és 2007 között a NAC Breda, 2007 és 2009 között a Sparta Rotterdam, 2009 és 2013 között újra az FC, majd miután a klub visszavette régi nevét a PEC Zwolle középpályása volt. Futballistaként kétszer is megnyerte a második ligát, az Eerste Divisiét, 2002-ben és 2012-ben.

Pályafutása alkalmanként kapcsolódott magyar válogatott játékosokhoz is, Bredában Babos Gábor, Pető Tamás és Fehér Csaba is a klubtársa volt egy ideig. Edzője volt az 1990-es évek végén az MTK-nál dolgozó Henk ten Cate.

Edzői pályafutását a PEC Zwolléban kezdte pályaedzőként, majd Cambuurnál dolgozott, ahol Henk de Jong menesztése után októbertől vezetőedzővé lépett elő (2016–2017). Kiváló, 61,76 százalékos győzelmi mutatót produkált, a második vonalban. A KNVB-ben, a holland kupában csapata, az Ajaxot kiejtve, az elődöntőig jutott. A nyáron csatlakozott az AZ stábjához, ahol két évvel később, 2019 nyarától vezetőedző lett. A „covidos” idényben nem hirdettek bajnokot Hollandiában, de a liga berekesztésekor második helyen állt csapatával az Ajax mögött.

2020 decemberében a Feyenoord bejelentette, hogy a következő idénytől Slot veszi át a csapatot, ezen Alkmaarban úgy megsértődtek, hogy menesztették. A rotterdami klubnál 2021 nyarától három idényt töltött, 150 mérkőzésből 98-at megnyert. Minden idényre jutott valamilyen siker: 2022-ben döntőt játszott csapatával a Konferencia-ligában, 2023-ban bajnoki címet nyert, 2024-ben a KNVB kupáját nyerte el. 2022-ben és 2023-ban is megkapta az idény legjobb holland edzőjének járó Rinus Michels-díjat. (Idén még nem osztották ki…)

„Slot sok tekintetben hasonlít Jürgen Kloppra. Intelligens, a támadófutballra és a letámadásra támaszkodik, taktikailag nagyon képzett, felkészült asszisztensekkel veszi körül magát, okosan kezeli a médiaügyeket, rendkívül ambiciózus. Akárcsak Klopp, ő sem volt kiemelkedő képességű futballista, egy régi vágású, lassú tízesnek lehetne mondani. Slot, egy perfekcionista, lenyűgöző futball-médiatárat gyűjtött össze, dokumentumokból és képanyagokból. Folyamatosan igyekszik tágítani a tudását, akár egy helyi kosárlabdaklub meccseit is nézve” – írta róla a Guardian.

Címlapról ajánljuk

Újraszámlálás utáni bejelentés: Karácsony Gergely 41 vokssal nyert

A Nemzeti Választási Bizottság péntek este jókora késéssel megkezdte nyilvános ülésén kihirdették az újraszámlálás végeredményét, és arról is döntöttek, hogy a IV. és VII. kerületekben - ahol kiugróan magas volt az érvénytelen szavazatok aránya - nem lesz új választás. E kerületekben Szentkirályi Alexandra nevének túl vékony áthúzása okozhatott problémát a voksoláskor Vitézy Dávid fellebbezése szerint.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.06.17. hétfő, 18:00
Fürjes Balázs a Nemzetközi Olimpiai Bizottság tagja
Gyulay Zsolt a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke
Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

Megérkezett a Fitch ítélete Magyarországról

A Fitch Ratings pénteken megjelent késő esti döntésében megerősítette Magyarország BBB kategóriájú adósbesorolását és a hozzá rendelt negatív kilátás is maradt. Részletes indoklásukban a hitelminősítő elemzői kitérnek arra, hogy a kormány a közeljövőben a költségvetést stabilizáló újabb intézkedéscsomagról dönthet, azonban a 2026 tavaszán esedékes parlamenti választások miatt kiadási kockázatokat lát a költségvetésben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×