eur:
393.27
usd:
369.49
bux:
66115.42
2024. április 17. szerda Rudolf
Nyitókép: Facebook/Újpesti Torna Egylet

A fradista apukának nagyot kellett nyelnie: olimpiát megcélzó ikerpár igazolt Újpestre

Márton Luana és testvére, Viviana az év nagy részében Madridban készülnek, de Magyarországon is fognak edzeni. Édesapjuk azt mondta az InfoRádióban, hogy bár a spanyolok is nagy erőkkel csábították őket, kifejezetten örül, hogy végül a magyar színeket választották. Márton Zsolt szép jövőt jósol lányainak, akik szerinte akár három olimpián is részt vehetnek.

Az Újpesti Torna Egylethez igazolt a tavaly az 57 kilogrammosok között világbajnoki címet nyert tekvondós Márton Luana és ikertestvére, a 62 kilogrammban junior Európa-bajnok Viviana. Mindketten Tenerifén születtek, jelenleg Madridban élnek és készülnek, új szerződésüket pedig a szüleik írták alá Őze Istvánnal, az UTE klubigazgatójával, mert csak a jövő héten lesznek nagykorúak, február 16-án töltik be a 18. életévüket.

A Márton ikrek a tervek szerint év közben többször is ellátogatnak Magyarországra, vagyis nem csak Spanyolországban edzenek majd. A spanyol Jesús Ramal és a finn Suvi Mikkonen irányítja a felkészülésüket, utóbbi ötödik lett a 2012-es londoni olimpián. Az UTE két frissen szerződtetett tekvondósa márciusban Szófiában olimpiai kvalifikációs versenyen vesz részt, és

csak abban az esetben szerezhetnek párizsi kvótát, ha súlycsoportjukban döntőbe jutnak a bolgár fővárosban.

Az átigazolás pikantériája, hogy a lányok édesapja Ferencváros-drukker. Márton Zsolt az InfoRádió Ötkarika című műsorában elmondta: gyermekei életében nagy változás következett be az UTE-hoz való szerződéssel, és izgatottan várják a következő időszakot. Elárulta, sokáig gondolkodott az egész család azon, hogy spanyol vagy magyar színekben versenyezzen a testvérpár, viszont ő személy szerint végig amellett érvelt és kardoskodott, hogy Magyarországot kellene választani. Elsősorban családi szempontok miatt tanácsolta ezt a lányainak, hiszen mindkét szülő magyar állampolgár.

Az édesapa elismerte, nem volt könnyű a döntés, „számos impulzus érte” a két fiatalt, több szakmabeli győzködte őket különböző ajánlatokkal. Nem titok az sem, sokan szerették volna, hogy a spanyol nemzeti színeket képviseljék. „Fantasztikus, hogy végül ilyen gyorsan megvalósult ez az átigazolás, de

nekem Fradi-szurkolóként azért még némi időre van szükségem, hogy elfogadjam és feldolgozzam a lila-fehér színösszeállítást”

– jegyezte meg tréfásan az apa.

Márton Zsolt a viccet félretéve elmondta: nagyon örül az újpesti lehetőségnek, ugyanis reményei szerint ez a klubváltás „előremozdítja” majd a lányok karrierjét. Mint fogalmazott, már most is mindketten ott vannak a top háromban a súlycsoportjukban, és továbbra is a legjobb körülmények között, „a legjobb edzők irányításával” készülhetnek.

Hozzátette: azért esett a választásuk az UTE-ra, mert már rögtön a tárgyalások elején nagy profizmust tapasztaltak az egyesületnél, és mindvégig azt éreztették velük a klubvezetők, hogy nagyon szeretnék, ha a Márton ikrek náluk folytatnák. Megígérték, hogy minden lehetséges támogatást, hátteret megadnak és biztosítanak ahhoz, hogy sikeresek lehessenek.

Sorsdöntő verseny jön

Fél év sincs már hátra a párizsi olimpiáig, tekvondóban pedig meglehetősen furcsa módon a világbajnoki címért nem lehet automatikusan kvótát kapni. Minden súlycsoportban az első hat helyezett szerzett indulási jogot az ötkarikás játékokra a világranglista decemberi zárását követően.

Az 57 kilogrammosok között Márton Luana bosszantó módon egy hellyel maradt le a kvótáról,

de testvérével együtt még mindig van esélyük arra, hogy ott legyenek nyáron a francia fővárosban, ehhez a jövő hónapban a szófiai kvalifikációs versenyen döntőbe kell jutniuk.

Márton Zsolt szerint nagyon nehéz dolga lesz a testvérpárnak a bulgáriai versenyen, ugyanis azok, akik 2023 végén a világranglista-helyezésük alapján nem szereztek olimpiai indulási jogot, mindannyian az utolsó szalmaszálba kapaszkodnának bele.

Márton Luana és Viviana jövő héten lesznek 18 évesek, édesapjuk szerint nagy jövő áll előttük. Mivel egy full contact küzdősportot űznek, Márton Zsolt úgy véli, nagyjából 28-30 éves korukig versenyezhetnek majd, vagyis ideális esetben akár három olimpián is részt vehetnek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Szakértő: Izrael visszacsap, de Joe Biden a választások előtt nem akar újabb konfliktust

Szakértő: Izrael visszacsap, de Joe Biden a választások előtt nem akar újabb konfliktust

Biztosan lesz izraeli válaszcsapás – mondta az InfoRádió GeoTrendek című műsorában László Dávid, az Oeconomus Gazdaságkutató Alapítvány elemzője, külpolitikai újságíró. Szerinte azonban nyílt háború nem várható a két ország között, az újraválasztására készülődő Joe Biden amerikai elnök ugyanis ezt nem támogatná.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×