eur:
394.26
usd:
370.4
bux:
65674.41
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
fotó: Márton Luana Facebook-oldala
Nyitókép: Márton Luana Facebook-oldala

Magyar világbajnok tekvondóban

Márton Luana aranyérmet nyert a bakui tekvondó-világbajnokság hétfői versenynapján, a nők 57 kilogrammos kategóriájában.

Az U21-es Európa-bajnok sportolónak a nemzetközi szövetség honlapja szerint hat mérkőzése volt: sorrendben az ír Emma Cahillt, a belga Raheleh Asemanit, a görög Faidra Kaltekit, a dél-koreai Hanna Lit, majd az elődöntőben a brazil Maria Clara Pachecót győzte le.

A fináléban két menetben nyert a tajvaniak olimpiai bronzérmese, a 21 éves Lo Csia-ling ellen.

A mindössze 17 éves Márton Luanának ez volt az első felnőtt világbajnoksága.

A Madridban élő és spanyol klubban készülő, ám válogatottként kezdettől magyar nemzeti színekben versenyző tinédzser a legszorosabb meccsét a dél-koreai tekvondóssal vívta, aki a múlt évi ifjúsági világbajnokságon rögtön az első mérkőzésükön 2-0-val szomorú vb-szereplésre kárhoztatta. Bakuban sikerült a visszavágás: a harmadik menetben, valóban az utolsó pillanatban vitte be azt a fejrúgást, minek köszönhetően a legjobb négy közé lépett, vagyis már érmesnek vallhatta magát.

A folytatásban sem volt megállás: a magyar lány 2-0-ra verte Pachecót, s a fináléban is elég volt számára a végső diadalhoz kétszer két perc.

A nyitónap másik magyar fellépője, Józsa Levente a legjobb tizenhatig jutott a 68 kilósok 73 tekvondóst felvonultató mezőnyében. A 20 éves versenyző portugál, majd kolumbiai rivális felett diadalmaskodva verekedte el magát a nyolcaddöntőig, ahol egy kínai állította meg, nagy harcban. Józsa nyerte az első menetet, ázsiai ellenfele egyenlített, a döntő két percben pedig bár a magyar vezetett két másodperccel a vége előtt 16-14-re, megkapta ötödik intését is, így a szabályok értelmében vetélytársa győzött.

A vb keddi versenynapján is két magyar szerepel: Füredi Rebeka a 73 kg-ban, a tokiói olimpiai ötödik, világ- és Európa-bajnok Salim Omar pedig az 58 kilogrammban próbál szerencsét.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
Lefordultak az amerikai indexek

Lefordultak az amerikai indexek

Gazdasági információk tekintetében ma az amerikai lakáspiacról közölnek újabb adatot, ez a monetáris politikai kilátások szempontjából lehet érdekes. A héten eddig kedvezőtlenül alakulnak a részvénypiaci folyamatok, elsősorban az Izrael és Irán közötti konfliktus fokozódása nyomta rá a bélyegét a hangulatra, emellett továbbra is ott vannak a ragadós amerikai inflációval kapcsolatos aggályok, amelyek azt a narratívát erősítik, hogy akár hosszabb ideig maradhat a magas kamatszint. A magyar tőzsde ma esett, az európaiak viszont pluszban zártak. A tengerentúlon egyelőre esés látszik.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×