eur:
390.82
usd:
366.55
bux:
0
2024. május 1. szerda Fülöp, Jakab
Fukuoka, 2023. július 20.Olasz Anna, Betlehem Dávid, Fábián Bettina és Rasovszky Kristóf (b-j), az ezüstérmes magyar váltó tagjai a célban a nyílt vízi úszók 4x1500 méteres csapatversenyében a fukuokai vizes világbajnokságon 2023. július 20-án.
Nyitókép: MTI/Koszticsák Szilárd

Már nem csak Rasovszky Kristóf éremesélyes – a nyíltvízi úszók kapitánya megnevezte a legújabb magyar tehetséget

Jövőre eseménydömping vár az úszókra, ez ugyanakkor nem nehezíti a versenyzők életét, hanem segít könnyebben kezelni a monoton edzéseket – mondta az InfoRádióban Gellért Gábor, a magyar nyíltvízi úszóválogatott szövetségi kapitánya.

A magyar nyíltvízi úszók két ezüstéremmel zárták a 2023-as év legfontosabb versenyét, a fukuokai világbajnokságot: Rasovszky Kristóf 10 kilométeren, valamint a magyar váltóval (Olasz Anna, Fábián Bettina és Betlehem Dávid volt még a csapat tagja) is második lett. Betlehem Dávid 5 kilométeren elért ötödik helyezése ugyancsak szép eredmény volt a Japánban rendezett vb-n. Rasovszky Kristóf ráadásul a 10 kilométeres távon megnyerte az összetettet az idei világkupa-sorozatban, és zsinórban negyedszer bizonyult a legjobbnak.

A magyar nyíltvízi úszóválogatott szövetségi kapitánya az InfoRádióban értékelte a 2023-as esztendő eredményeit. Gellért Gábor elmondta: rendkívül örömteli számára, hogy Rasovszky Kristóf ennyire sikeres évet zárt, neki már izgulnia sem kell, vb-ezüstérmével olimpiai kvótát szerzett. Ezzel bebizonyította, hogy nem lehet őt leírni, komolyan kell vele számolni a továbbiakban is, és úgy tűnik, a 2022-es év csak egy kisebb kisiklás volt az ő szempontjából. Rasovszky Kristóf ugyanis 2022-ben 5 és 10 kilométeren is hatodik lett az Eb-n, míg a vb-n a rövidebb távon kilencedikként végzett, 10 kilométeren pedig féltávnál kiállni kényszerült, miután a nagy küzdelem hevében megrúgták, és ennek következtében nehezen kapott levegőt.

Rasovszky Kristóf (balról a második) a Magyar Úszó Szövetség évzáró gáláján, a Danubius Hotel Helia báltermében 2023. december 20-án. Az olimpiai ezüstérmes sportoló lett 2023-ban az év férfi nyíltvízi úszója. Fotó: Facebook/Magyar Úszó Szövetség.
Rasovszky Kristóf (balról a második) a Magyar Úszó Szövetség évzáró gáláján, a Danubius Hotel Helia báltermében 2023. december 20-án. Az olimpiai ezüstérmes sportoló lett 2023-ban az év férfi nyíltvízi úszója. Fotó: Facebook/Magyar Úszó Szövetség

Gellért Gábor szerint teljesen reális a jelenlegi egy megszerzett olimpiai kvóta a nyíltvízi számokban, hiszen Fukuokában csak a dobogósok szerezhettek indulási jogot az ötkarikás játékokra. Legközelebb a február 2-án kezdődő dohai világbajnokságon lesz lehetőség a kvótaszerzésre, és a szakvezető úgy véli, Betlehem Dávidnak, Fábián Bettinának és Szimcsák Mirának is jó esélye van arra, hogy kiharcolja az olimpiai szereplést. A szövetségi kapitány közölte: biztos benne, ha nem történik sérülés, baleset vagy ha nem zárják ki őket, meglesz mindhárom úszónak az olimpiai kvóta.

Az új szabályoknak köszönhetően ugyanis nemzetenként és nemenként két nyíltvízi úszó indulhat Párizsban.

Az olimpián csak 10 kilométeren rendeznek egy-egy férfi és női számot, csapatverseny nincs. A dohai vb-n még 13 férfi és 13 női úszó szerezhet olimpiai indulási jogot.

Itt az újabb magyar talentum

Gellért Gábornak nincs hiányérzete, úgy gondolja, a magyar nyíltvízi úszók kihozták magukból a maximumot 2023-ban, a dohai vb-n pedig újra lehet bizonyítani. Kiemelte, hogy Rasovszky Kristóf nagyon rutinosan versenyzett Fukuokában, Betlehem Dávidnak viszont „még szoknia kell a tétet az ilyen világversenyeken”. Hozzátette: ő fiatal versenyző, aki idővel még jobb lehet, de „már most is rendkívüli eredményeket produkál” – mind a medencés számokban, mind a nyílt vízen. Szerinte hamarosan vele is az éremesélyesek között kell számolni, de a fukuokai vb-n „a nagy tét még lenyomta a teljesítményét”.

Gellért Gábor elmondta: minden sportolónak az olimpia jelenti a csúcsot, úgy látja, nem lesz gond a motivációval, a válogatott keret tagjai éhesek a sikerre. Az idei évben ráadásul több nagy világversenyen is lehet majd bizonyítani, hiszen sorrendben vb-t, Eb-t, olimpiát, majd az év végén rövid pályás világbajnokságot rendeznek – utóbbit Budapesten. Ezen a versenyen a tervek szerint Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid is részt vesz majd.

A szövetségi kapitány szerint nem okozhat gondot, hogy ennyire sűrű a versenynaptár, a magyar úszók ugyanis felkészültek, kiváló erőben vannak, így több világversenyen is képesek a jó teljesítményre. Emlékeztetett, hogy Olasz Anna már a 2010-es évek elején bírta ezt a nagy tempót, évente 8-10 versenyen indult. Hozzátette: minél több verseny van, annál jobbak lesznek az úszók.

„A versenyek segítenek elviselni az edzések monotóniáját, még jobb formába lehet kerülni,

illetve visszajelzést adnak versenyzőnek, edzőnek egyaránt arról, milyen tennivaló van még, hol tartunk az adott pillanatban” – magyarázta Gellért Gábor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Nagy napra ébredt a forint, letörheti a fontos szintet

Szerdán, azaz május elsején tartja kamatdöntő ülését az amerikai Fed, amelyet este 8 órakor ismerünk meg, és amint ma reggeli elemzésünkben rámutattunk: kulcsfontosságú az, hogy milyen üzeneteket fogalmaz meg a jegybank, amelyek világszerte komoly kilengéseket okozhatnak. A dollár kedd délután óta határozottan erősödött az euróval szemben, de ez egyelőre nem viselte meg a forintot. Sőt, szerda reggel meglódult az illikvid kereskedés mellett, és a jelek szerint készül letörni egy fontos technikai szintet.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 1. 09:37
×
×
×
×