eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 28. vasárnap Valéria
Nyitókép: Facebook/Magyar Úszó Szövetség

Sós Csaba: nem csak Rasovszky Kristóf, Betlehem Dávid is érmet nyerhet Párizsban

A magyar úszóválogatott szövetségi kapitánya Gellért Gábor nyíltvízi szakágvezető és a két versenyző felkészülését irányító Szokolai László kiemelkedő munkájára is felhívta a figyelmet, utóbbit ráadásul a világ egyik legjobb szakemberének nevezte.

Rasovszky Kristóf aranyérmet nyert, míg Betlehem Dávid az olimpiai kvótát érő hatodik helyen végzett a férfi nyíltvízi úszók 10 kilométeres versenyszámában a dohai világbajnokságon.

Az olimpiai ezüstérmes Rasovszky Kristóf pályafutása második világbajnoki címét szerezte meg: 2019-ben, Kvangdzsuban 5 kilométeren ért célba elsőként, ez a szám azonban nem szerepel az olimpiai programban.

Sós Csaba azt mondta az InfoRádióban, hogy bár a nyíltvízi úszóknak külön szövetségi kapitányuk van Gellért Gábor személyében, ez a szakág is a Magyar Úszó Szövetség égisze, illetve finanszírozása alá tartozik, éppen ezért örömtelinek tartja, hogy már van aranyérme a magyar küldöttségnek a katari világbajnokságon. Úgy véli, elismerésre méltó teljesítményt láthattunk mindkét magyar versenyzőtől, hiszen

79 fős, rendkívül erős mezőnyben, „brutális konkurenciával” megküzdve értek el „kimagasló eredményt”.

Kiemelte, hogy a végül hatodikként végző Betlehem Dávid is nagyszerűen tartotta magát, és csak néhány másodperccel maradt el a győztestől. A szakvezető úgy gondolja, pontosan ezért, valamint a többi nagy esélyes komoly erőkifejtése miatt is „minden rutinjára szüksége volt” Rasovszky Kristófnak ahhoz, hogy végül ő érinthesse meg elsőként a célban található panelt a nyíltvízi úszás királykategóriájában.

Sós Csaba szerint a „tapasztalat hiánya” miatt nem tudott feljebb zárkózni a verseny hajrájában „pici testével” Betlehem Dávid, de megjegyezte: minden tudása megvan ahhoz, hogy bármikor meglepetést szerezzen a közeljövőben. A szövetségi kapitány szerint az eddigi eredményeket látva, ki lehet jelenteni, hogy

10 kilométeren két olyan versenyzőnk állhat rajthoz az olimpián, aki jó helyezésben, akár éremben is reménykedhet.

Kiemelte, hogy Gellért Gábor évek óta nagyon sikeres munkát végez segítőivel a nyíltvízi szakág élén, ráadásul az utánpótláskorú versenyzők is szállítják az eredményeket, ami rendkívül biztató a jövőre nézve. „Akkor sikeres egy sportág, ha az utánpótlás is az. Fordítva ez nem mindig igaz, de ebben az esetben igen” – tette hozzá a szakvezető.

Világklasszisokat kinevelő edzőzseni

Sós Csaba kifejtette: az elmúlt időszak fantasztikus nyíltvízi sikerei a szisztematikus építkezés, a megfelelően végigvitt szakmai programok és a tapasztalt, jól felkészült szakemberek munkájának az eredményei. Mint fogalmazott, Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid teljesítménye is azt bizonyítja, hogy edzőjük,

Szokolai László a világ egyik legjobb szakembere, aki olyan „műhelyt” hozott létre, ahol már az edzéseken is óriási a rivalizálás a versenyzők között.

Felhívta a figyelmet a tavalyi év nagy felfedezettjére, Sárkány Zalánra, aki ugyancsak Szokolai László tanítványa, és néhány éven belül ő is nagy sikereket érhet el, ha ilyen szépen fejlődik.

Rasovszky Kristóf és Betlehem Dávid nem csak nyílt vízen versenyeznek a dohai vb-n, hiszen az olimpiai ezüstérmes 400, 800 és 1500 méter gyorson, míg Betlehem 800, valamint 1500 méter gyorson is rajtkőre áll a medencés számok közül, sőt a felsorolt távok mindegyikén olimpiai kvótával is rendelkeznek.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Nagy meglepetés várható az áprilisi diktálós gázszámláknál

A fura április, sőt tavasz miatt meghökkentő gázszámlákat kaphatnak a diktálós fogyasztók. Mindez azért érdekes, mert ezrek kaptak az elmúlt két hónapban mínuszos számlákat főleg a nagy meleg miatt. Az elmúlt 10 nap szokatlan hidege fordított esetek is hozhat. Megpróbáljuk elmagyarázni, hogy miért.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×