eur:
390.66
usd:
364.28
bux:
68201.93
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti
Nyitókép: honved.hu

Selmeci Attila: ha januárig felszívja magát, még mindig esélyes lehet Párizsban Milák Kristóf

Az olimpiai bajnok Milák Kristóf nélkül sem lenne esélytelen a jó eredmények elérésére a magyar úszóválogatott jövő nyáron Párizsban, de bízik volt tanítványa sikeres visszatérésében és szereplésében Selmeci Attila. A Magyar Úszó Szövetség szakmai alelnöke arról is beszélt az InfoRádióban, hogy januárban sem lenne késő megkezdeni a felkészülést, de nem mindegy, hogy addigra milyen állapotba hozza magát a 200 méteres pillangóúszás világcsúcstartója.

Selmeci Attila azt mondta az InfoRádió Vegyesúszás című magazinműsorában, hogy lesújtva fogadták a hírt, mely szerint korábbi tanítványa a nyári, fukuokai világbajnokság után az októberi, budapesti világkupán sem vesz részt. Mint fogalmazott, biztosak voltak benne, hogy Milák Kristóf elkezdi a felkészülést szeptember első napjaiban, de ez sajnos nem így történt, ami a Magyar Úszó Szövetség alelnöke szerint nemcsak elgondolkodtató, hanem némileg az úszósport vezetői számára is egy figyelmeztető jel, hogy „bármi megtörténhet”, ugyanis ez az eset korántsem olyan egyszerű, mint azt előzetesen egyesek hitték.

Sokan ugyanis úgy gondolták, hogy Milák Kristóf visszatér, újra edzésbe áll és minden ugyanúgy folytatódik majd, mint amikor jöttek a sikerek és a fantasztikus időeredmények. Selmeci Attila elmondta: ő az az úszó, akiről köztudott, hogy a következő olimpián, Párizsban a legnagyobb esélyesként állhatna rajthoz, hiszen mind a 200 méteres, mind a 100 méteres pillangóúszásban érmet nyerhetne. Ha viszont „nem sikerül neki jól a felkészülés, akkor borul ez az egész terv, ami jelentősen befolyásolná az egész úszóválogatott esélyeit”.

Ettől függetlenül úgy véli, nem szabad feladni, még mindig nincs késő elkezdeni az edzéseket, „nem csúszott ki az időből” Milák Kristóf, aki egy akkora tehetség, hogy tudja kezelni ezt a szituációt, képes arra, hogy megfelelően felkészüljön a párizsi olimpiára.

Selmeci Attila elmondta: ha adott esetben

januárban kezdené el az edzéseket korábbi tanítványa, „matematikailag” még akkor is lenne esélye arra, hogy felérjen a csúcsra Párizsban.

Ha ez így történne, akkor hét hónapos felkészülése lenne versenyekkel együtt, ami a szakember szerint egy ilyen világklasszis esetében elegendő idő. „Itt az a kérdés, hogy hogyan kezdi el ezt a hét hónapot. Nem mindegy, hogy milyen szintről veti bele magát a munkába. Lehet teljesen visszaesett állapotban, több kiló súlyfelesleggel, abszolút leépülve. Ez pedig nyilván nem ugyanaz, mint amikor valaki január elejére olyan állapotba kerül, hogy bármelyik pillanatban elkezdheti az igazán komoly edzésmunkát” – magyarázta.

A szövetség szakmai alelnöke úgy véli, kulcskérdés, hogy a következő hetekben milyen minőségű edzésmunkát tud végezni Milák Kristóf – már amennyiben valóban elkezdi a tréningeket. „Ez döntő lesz”

– figyelmeztetett.

Selmeci Attila végül elmondta: Milák Kristóf mostani esetétől és helyzetétől függetlenül nincs miért aggódni, hiszen a magyar úszósportban „mindig van egy-két olyan versenyző, aki befuthat és komoly teljesítményt tehet le az asztalra”. Példaként a nyári világbajnokságot hozta fel, amikor mindenki Milák Kristóftól várta a nagy eredményeket és az érmeket, aztán ő nem indult, de Kós Hubert „kisebb csodát bemutatva szenzációs teljesítménnyel rukkolt ki”, és 20 évesen felnőtt világbajnok lett 200 méteres hátúszásban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.30. kedd, 18:00
Szánthó Miklós
az Alapjogokért Központ főigazgatója
Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Új támogatója lett a francia EU-s pénzügyi puccstervnek

Az európai befektetéskezelési ágazat támogatja a francia javaslatot, amely az EU-tagállamok egy kis országcsoportokra érvényes tőkepiaci uniójának létrehozására irányul. Sandro Pierri, az Európai Alap- és Vagyonkezelési Szövetség (EFAMA) elnöke arra figyelmeztetett, hogy a reformmal kapcsolatos további késedelmek és EU-n belüli felesleges viták azt eredményezhetik, hogy még több vállalat és befektetés vándorol át az Egyesült Államokba.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×