eur:
379.55
usd:
351.52
bux:
58432.29
2023. december 6. szerda Miklós
Belgrád, 2023. szeptember 19.A magyar színekben versenyző, kabardföldi származású Muszukajev Iszmail, miután győzött a Puerto Ricó-i Sebastian Rivera ellen a férfi szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjának döntőjében a belgrádi olimpiai kvalifikációs világbajnokságon 2023. szeptember 19-én.
Nyitókép: MTI/Kovács Tamás

Bánkuti Zsolt: Muszukajev bebizonyította, érdemes volt honosítani, ki voltunk éhezve erre a sikerre

A magyar szabadfogású birkózóválogatott szövetségi kapitánya azt mondta az InfoRádióban, hogy az FTC oroszországi származású versenyzője óriási bravúrt hajtott végre azzal, hogy ilyen nagyszámú mezőnyben és ennyire nehéz ágon vb-aranyérmet nyert Belgrádban. A szakember arról is beszélt, hogy a világbajnokság előtt kissé aggódott Muszukajev Iszmail formája miatt.

A szabadfogású birkózók 65 kilogrammos súlycsoportjában versenyző Muszukajev Iszmail aranyérmes lett a belgrádi világbajnokságon, miután a döntőben technikai tussal győzött a Puerto Ricó-i Sebastian Rivera ellen. A 2019-ben honosított 30 éves, orosz születésű versenyző a magyar birkózósport 21. világbajnoka és a 31. vb-aranyat nyerte meg a szerb fővárosban. A szabadfogású szakágban 44 év után született újra magyar világbajnoki cím. Muszukajev Iszmail az első magyar birkózó, aki indulási jogot szerzett a 2024-es párizsi olimpiára.

Bánkuti Zsolt, a magyar szabadfogású birkózó-válogatott szövetségi kapitánya azt mondta az InfoRádióban, azért is különösen nagy eredmény Muszukajev Iszmail belgrádi szereplése, mert a 2019-es kazahsztáni vb-hez hasonlóan ezúttal is órási, csaknem 50 fős mezőny jött össze a súlycsoportban. Muszukajev a négy évvel ezelőtti világbajnokságon egyébként ugyanúgy harmadik lett, mint a tavalyi vb-n.

A szakember hozzátette: az FTC birkózója Belgrádban különösen nehéz ágra került, így minden elismerést megérdemel. A kapitány elárulta, a vb előtt és a nem igazán kedvező sorsolást látva volt benne némi aggodalom, mert Muszukajev a nyári, hazai rendezésű rangsorversenyen visszafogottabb teljesítményt nyújtott.

Az orosz származású versenyző számára az első, kazah rivális elleni mérkőzés megnyerése kötelező feladat volt, a következő körben viszont már az olimpiai címvédő japán Otoguro Takutóval került szembe. Bánkuti Zsolt már azon az összecsapáson látta Muszukajeven, „mennyire éles és milyen jól reagálja le a japán mozdulatait”. A szövetségi kapitány akkor érezte először azt a vb-n, hogy ebből egy nagy siker is lehet.

„Csodálatos teljesítménnyel verte meg a japán versenyzőt, és akkor kezdtem el bízni abban, hogy végig tud menni az ágon. Arra azonban nem gondoltam még akkor sem, hogy ez ennyire simán fog majd neki menni”

– fogalmazott.

Bár Muszukajev Iszmail a Puerto Ricó-i Sebastian Rivera ellen lépett szőnyegre a fináléban az aranyéremért, a kapitány szerint az „igazi döntő” a világbajnoki címvédő iráni Rahman Musza Amuzadhalili elleni elődöntő volt, melyet óriási csatában nyert meg 6:5-re a magyar sportoló. Muszukajevben hatalmas feszültség szabadult fel a finálé kiharcolása után, az érzelmi kitörés pedig a döntőbe jutás mellett annak is szólt, hogy a tavalyi vb nyolcaddöntőjében nagyon simán kikapott az iránitól. Az FTC birkózója akkor végül a vigaszágon jutott el a bronzmeccsig.

„Nagyon készült rá, hogy visszavágjon azért a vereségért, és végül egy rendkívül szoros mérkőzésen le tudta most őt győzni” – mondta a szakember, aki szerint az olimpiai kvóta birtokában már felszabadultan, teher nélkül állt ki a döntőre Muszukajev, aminek meglett az eredménye: technikai tussal múlta felül ellenfelét.

Bánkuti Zsolt úgy gondolja, a világ- és Európa-bajnoki cím, a két vb-bronzérem és a 2021-ben, Tokióban elért olimpiai 5. hely is azt mutatja,

megérte honosítani Muszukajev Iszmailt.

Mint mondta, korábban Oroszországban olyan atrocitások, bántások érték, hogy akkor megfogadta, nem fog többé orosz színekben birkózni. Ezzel arra utalt, hogy egy válogatón elcsalták a mérkőzését. „Hála istennek, egymásra találtunk és meg tudtuk neki adni azt a lehetőséget, hogy bizonyítson, eredményeket tudjon elérni. Ezt ő kellőképpen meghálálta és megszolgálta” – fejtegette.

A magyar birkózósport eddigi egyetlen szabadfogású világbajnoki aranyérmét 1979-ben, San Diegóban Kovács István nyerte. „Nagyon vártuk már azt a napot, hogy újra világbajnoki aranyat ünnepelhessünk. Vb-döntősünk is 2005-ben volt legutóbb Ritter Árpád személyében, úgyhogy ki voltunk éhezve egy ilyen sikerre” – zárta gondolatait a szövetségi kapitány.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Elemzés
Hornung Ágnes képviselő lett, ezzel megdőlt egy parlamenti rekord

Kiadta Hornung Ágnesnek, a Kulturális és Innovációs Minisztérium családokért felelős államtitkárának a novemberben elhunyt Turi-Kovács Béla országgyűlési képviselői mandátumát a Nemzeti Választási Bizottság. Herczeg Sándor politológus segítségével megnéztük, hogyan alakult a nők képviselete az Országgyűlésben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2023.12.06. szerda, 18:00
Stumpf István
egyetemi tanár, a Bibó Szakkollégium és a Századvég Alapítvány alapító igazgatója, korábbi alkotmánybíró és kancelláriaminiszter
Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagy Márton nagy feladatot kapott

Nagyon érdekes döntéseket rejtett el a kormány a kedden késő este megjelent határozatában, amivel a kormány ügyrendjéről szóló határozatát módosítja. Ennek lényege, hogy némiképp változik a kormányzati döntéselőkészítés: a Gazdasági Kabinet hatásköre kiszélesedik és december 7-étől Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter fogja vezetni Varga Mihály pénzügyminiszter helyett. Varga Mihály viszont kapott egy új eszközt a kezébe.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×