eur:
389.2
usd:
361.74
bux:
68097.56
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Magyar játékosok gólöröme a labdarúgó Európa-bajnoki selejtező G csoportjában játszott Szerbia - Magyarország mérkőzésen a belgrádi Rajko Mitic Stadionban 2023. szeptember 7-én.
Nyitókép: Czeglédi Zsolt

A számok nem hazudnak: nagyon közel áll a futballválogatott az Eb-részvételhez

A magyar labdarúgó-válogatott a szerbek elleni, 2-1-es belgrádi győzelemmel óriásit lépett a továbbjutás felé. Minden csoportból az első két helyezett automatikusan a németországi Európa-bajnokság résztvevője lesz. Mekkora lehet százalékos arányban kifejezve az esély?

Különböző valószínűségszámításon alapuló eredmények már korábban is, sőt, a csütörtöki siker óta is ismertek lettek. A sorsolás után, illetve a kvalifikációs időszak kezdete előtt a világszerte ismert Gracenote 74 százalékos esélyt adott Marco Rossi válogatottjának. A magyar csapat márciusban legyőzte a bolgárok a Puskás Arénában, utána az esélye 80 százalékosra nőtt.

Júniusban a montenegróiak elleni, podgoricai döntetlen után három pontot szerzett a litvánok ellen is. Ennek alapján a Gracenote-nál a továbbjutási esély már kilencven százalékra emelkedett. Nem kevés, de érdekes, hogy akkor még, dacára annak, hogy jobb gólkülönbségével a magyar válogatott megelőzte a szerbeket, Dragan Sztojkovics csapata 96 százalékon állt.

Ez változott meg a belgrádi „Marakanában” aratott győzelem után, a We Global Football nevű honlap X-csatornája szerint immár 99 százalék fölötti a magyar válogatott esélye.

Őszintén szólva, a 90 és 96 között nincsen a valós továbbjutási esélyeket tekintve érzékelhető különbség: azt érdemes inkább látni, hogy a magyar válogatott nagyon jó pozícióban van. A tíz csoportból csak a skótok, a franciák, az angolok, a horvátok, a belgák, az osztrákok és a portugálok állnak nem több, mint két vesztett ponttal. (A horvátok három, a portugálok, a franciák és a két brit válogatott öt, a többiek négy mérkőzést játszottak eddig.)

Persze, okkal mondhatja bárki, nekünk teljesen mindegy, mi történik a többi csoportban, csak az számít, hogy a miénk hogyan áll. A következő mondatok este nyolc óráig ülnek, akkor ér véget a montenegróiak a bolgárok elleni hazai találkozója, majd még este a szerbek próbálnak javítani Litvániában.

Szóval: a magyar csapatnak tíz, a szerbnek hét, a montenegróinak öt pontja van. A bolgárnak és a litvánnak kettő-kettő, ők nagy valószínűséggel nem tudnak beleszólni az első két hely alakulásába. Teljesen mindegy, hogy egy csapat első vagy második helyen jut tovább.

Még egyszer: a szerbek előtt három, a montenegróiak előtt öt pont az előny. Vélelmezzük, hogy ma mind a kettő szerez három pontot, de mivel eltérőek lesznek a mérkőzésszámok, érdemesebb a vesztett pontokkal foglalkozni. A szerb sajtó azt írta, s nehéz vele nem egyetérteni, hogy számukra az október két mérkőzés lesz a döntő. Előbb Budapesten, majd otthon a montenegróiakkal játszanak.

Ez utóbbin valamelyik csapat biztosan veszít legalább két pontot, illetve, ha kettőt, akkor mind a kettő annyit. Ha nem döntetlen lesz, s a papírforma szerb győzelmet ígér, a vesztes három pontot bukik el.

A magyar csapat négy pontot szerezve túljutott a legnehezebb két idegenbeli mérkőzésén, s a maximális hat ponttal hozta a két, elvileg könnyebbnek vélt hazait. Megteremtette magának azt a tiszteletet, hogy ne vészforgatókönyveket számoljunk a továbbjutási esélyeit latolgatva. Ettől még igaz: olyan jól áll, hogy

amennyiben a szerbek nyernek otthon a montenegróiak ellen, a hátralévő négy mérkőzésén elég a magyar csapatnak összesen öt pontot szerezni.

Teljesen mindegy, hogy kik ellen.

Ettől még, persze, az a cél, hogy győzött Bulgáriában és Litvániában is, meg nyerjen itthon Szerbia, aztán Montenegró ellen is. El vagyunk kényeztetve.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×