eur:
389.47
usd:
363.74
bux:
68006.83
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
Nyitókép: Youtube

Hidzsáb nélkül ült a tábla mellé két iráni sakkozónő

Sara Khadem és Atousa egy nemzetközi sakktornán tette félre a haját elfedő kendőt.

A kazahsztáni Almatiban zajlik a FIDE gyors- és villámsakk világbajnoksága: a sakkszövetség Fllickr-fotói közé kerültek fel olyan képek a két irániról, melyeken fedetlen fejjel fókuszálnak a táblára.

Egyik sakkozó Instagram-oldalán sem olvasható ezekkel a képekkel kapcsolatos kommentár – írja a Sky News.

A hidzsáb a tiltakozás szimbóluma lett

Az Irán által kötelező viseletként elvárt hidzsáb elhagyása az iráni kormánnyal való szembenállás egyértelmű jelévé vált idén. Szeptemberben a 22 éves Mahsza Amini - akit hajának nem megfelelő eltakarása miatt tartóztattak le - rendőri őrizetben halt meg, azóta tartanak a tüntetések az országban. Erfan Mortezaei,

Amini unokatestvére szerint a fiatal nőt halála előtt megkínozták.

A tüntetésekben a nők nagy szerepet játszanak, a rezsim elleni tiltakozásképp leveszik hidzsábjaikat. Októberben Elnaz Rekabi iráni falmászó kendő nélkül versenyzett Dél-Koreában: később azt mondta, hogy ezt nem szándékosan tette.

Novemberben egy iráni íjász nyilatkozott úgy, hogy nem vette észre, amikor hidzsábja leesett egy teheráni díjátadó ünnepségen. Egy videofelvételen azonban látszott, hogy hagyja leesni a fejkendőjét, amit a tüntetők támogatásaként értelmeztek.

A válogatott is kiállt az iráni nőkért

A katari foci-vb-n Irán első mérkőzése előtt Ehsan Hajsafi, a csapat egyik védője a kormányellenes tüntetők támogatásáról beszélt.

"Tudniuk kell, hogy velük vagyunk. És támogatjuk őket. Együtt érzünk velük a körülményeket illetően.

A körülmények az országunkban nem megfelelőek,

az emberek nem boldogok. Mi itt vagyunk, de ez nem jelenti azt, hogy nem lehetünk a hangjuk, vagy nem tisztelhetjük őket" - mondta az AEK Athén játékosa.

Megfenyegették családjaikat

A csapat az első mérkőzés előtt nem énekelte az iráni himnuszt, a második és a harmadik előtt viszont igen: állítólag megfenyegették otthon maradt családtagjaikat.

December elején az iráni főügyész azt mondta, hogy az erkölcsrendészetet megszüntették, de az ezzel kapcsolatos információk meglehetősen zavarosak.

Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×