eur:
392.81
usd:
367.82
bux:
66115.42
2024. április 18. csütörtök Andrea, Ilma
A 22 éves iráni Mahsza Amini halála miatt tiltakoznak a tüntetők Irán isztambuli konzulátusa előtt 2022. október 17-én. Iránban és más országokban a fejkendője nem megfelelő viselése miatt őrizetbe vett fiatal kurd nő, Mahsza Amini halála után törtek ki tüntetések szeptember közepén.
Nyitókép: MTI/EPA/Sedat Suna

Irán megbünteti a versenyeken tiltakozó sportolóit

Strandfoci-válogatottjuk játékosai egy nemzetközi tornán adták jelét az iráni tüntetők iránti szimpátiájuknak.

Irán nyerte meg vasárnap az Emirates interkontinentális strandfocikupát, a döntőben Brazíliát verte Saeed Piramoon győztes góljával. Az ünneplő Piramoon olyan mozdulatot tett, mely hajvágást szimbolizál: ez a hazájában zajló, a nők egyenjogúságáért folyó tüntetésekkel szimpatizáló gesztus volt – írja a CNN.

A tüntetéssorozat az után indult, hogy a 22 éves Mahsa Amini rendőrségi őrizetben halt meg. Azért tartóztatták le, mert állítólag nem megfelelő módon viselte a haját eltakaró hidzsábot. A tüntetők hazájukban is sokat kockáztatnak, ahogy arról korábban írtunk:

A meccset megelőzően lejátszott iráni himnuszt a csapat egyetlen játékosa sem énekelte.

"Azokkal, akik nem követték a szakmai és sportetikát, a szabályoknak megfelelően fogunk eljárni. Az Iráni Iszlám Köztársaság szabályzata, az olimpiai etikai kódex és a FIFA szabályai szerint a politikai véleménynyilvánítást kerülni kell a sportpályákon" – áll az iráni labdarúgó-szövetség által közzétett közleményben.

A BBC Perzsia videója szerint a hazatérő iráni játékosokhoz nem engedték közel a sajtó képviselőit a teheráni reptéren.

A múlt hónapban a 33 éves Elnaz Rekabi hidzsáb nélkül versenyzett a Nemzetközi Sportmászó Szövetség szöuli Ázsia-bajnokságán. A közösségi médiában terjedtek el azok a videók, amelyeken a verseny közben lófarokba kötött hajjal, fejpántot viselt: később azt állította, a véletlen műve volt csak, hogy nem tudta eltakarni haját a versenyen. Irán külföldön is megköveteli a hidzsáb viselését a sportolónőktől – sokak szerint Rekabi hazatérve tett nyilatkozatai nem valósak.

A kézilabdázó Sajjad Esteki, a női rögbijátékos Fereshteh Sarani, a vívó Mojtaba Abedini Shourmasti és a taekwondo sztárja, Mahsa Sadeghi mindannyian kiléptek az iráni válogatottból a kormány elleni tiltakozásul, az elismert korábbi birkózó olimpiai aranyérmes Rasoul Khadem pedig támogatásáról biztosította a lépéseket megtevő sportolókat.

Címlapról ajánljuk
Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Sárkány, Krokodil és Ragyogás – ezek lehetnek a pusztító izraeli bosszúállók

Izrael bejelentette, hogy nem hagyja válasz nélkül Irán tömeges drón- és rakétatámadását. Dél-Libanonban már meg is ölték a Hezbollah néhány fontos parancsnokát, de lehet, hogy Jeruzsálemben ennyivel nem fogják beérni. Szakértők most azt találgatják, vajon hogyan vághatna vissza Izrael a határaitól több mint ezer kilométerre lévő Iránnak.

Vágujhelyi Ferenc az Arénában: mostantól azonnal fellép a NAV az önrevízióval visszaélők ellen

Az önrevízióval visszaélők csalárd gazdálkodása miatt versenyelőnyre tesznek szert a becsületes gazdálkodókkal szemben, és ezt nem tudjuk megengedni – mondta Vágujhelyi Ferenc, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal elnöke. Az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt az szja-bevalllásokról, az eÁFA-rendszer előnyeiről, az idén kiemelten ellenőrzött területekről és arról is, hogy az adóhatósági büntetés miért hatékonyabb, mint a büntetőeljárási szankció.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.18. csütörtök, 18:00
Dobrev Klára
árnyék-miniszterelnök, a DK-MSZP-Párbeszéd EP listavezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×