INFORÁDIÓ
2023. január 28. szombat
Karola, Károly

vitorlázás

vitorláshajó

vendée globe

route du rhum

Weöres Szabolcs, aki első magyarként teljesítette az Atlanti-óceánt átszelő, egyszemélyes vitorlás versenyt, a Route du Rhum-ot (Rum útja). Fotó: Facebook

A magyar vitorlázó a "Rum útján" eredt Fa Nándor után – videó

Infostart

Először teljesítette egy magyar vitorlázó az Atlanti-óceánt átszelő, egyszemélyes versenyt, a Route du Rhum-ot (Rum útja).

Weöres Szabolcs ezzel nagy lépést tett célja, a 2024-es Vendée Globe szóló földkerülő viadalon való indulás felé.

"Nagyon boldog vagyok, hogy sikerült teljesítenem a versenyt, fantasztikus élmény volt és egy nagyon fontos előrelépés a projekt szempontjából. Rengeteg tapasztalatot tudtam gyűjteni mind az óceáni szólóvitorlázásról, mind a hajóról. Egy ilyen hosszú verseny alatt állandóan alkalmazkodni kell a kihívásokhoz, és az éppen aktuális időjárási előrejelzések tükrében döntéseket hozni. A kockázatkezelés, a stratégia, a rugalmasság és alkalmazkodás, valamint a felelősségvállalás áll a középpontban. Ez meglehetősen komplex és kimerítő" – mondt a vitorlázó, aki

a Szabi Ocean Racing nevű hajójával 14 nap 22 óra 19 perc alatt ért végig

a légvonalban 3543 tengeri mérföldes távon a franciaországi Saint Malo és a karibi Guadeloupe között.

Januárban jutott hozzá a 2007-ben épült hajóhoz, amelyen az év eddig eltelt részében az összes szükséges szervizmunkálatot elvégezték, a nyár folyamán csaknem elemeire szedték a hajó szerelvényeit, felújították. A hajó a versenyen indult 38 IMOCA60 osztályú flottában réginek számít, így nyerési esélyei nem voltak.

"Még nagyon sok feladat áll előttünk, sőt, most kezdődik csak igazán a felkészülés, de a Route du Rhum tapasztalatai rendkívül fontosak a továbblépéshez. Most a verseny során begyűjtött adatok és tapasztalatok részletes elemzése következik, megtervezzük a továbbiakat" – mondta Weöres Szabolcs. Hozzátette, lépésről lépésre haladnak, hogy "a Fa Nándorral kezdődött magyar történet most velem folytatódhasson". A Vendée Globe-kvalifikáció egyik fontos feltétele volt a mostani verseny teljesítése.

Nyitókép: Fotó: Facebook
A címlapról ajánljuk

×
×

Iratkozzon fel hírlevelünkre

és nem marad le az Infostart legfontosabb híreiről.
FELIRATKOZOM
×
INFOSTART
 
INFORÁDIÓ
PARTNEREINK
Sixt    iCom
infostart
AZ INFORÁDIÓ HÍRPORTÁLJA 
 
 

Médiaszolgáltatási tevékenységét a Médiatanács a Médiatanács Támogatási Program keretében támogatja.

NMHH
Az Év Honlapja 2018