eur:
389.96
usd:
362.97
bux:
68070.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea
Az al-Bajt Stadion, a 2022-es katari labdarúgó-világbajnokság nyolc arénájának egyike a fővárostól, Dohától mintegy 50 kilométerre északra fekvő al-Korban 2019. december 17-én. Az elhúzható tetejű stadionban 60 000 ülőhely várja a szurkolókat.
Nyitókép: MTI/EPA/Ali Haider

Agymosási kísérlet: Katar kémkedéssel is védte vb-jét

Két héttel a labdarúgó-világbajnokság előtt több forrás kémkedéssel és megvesztegetéssel vádolja Katart. Néhány résztvevő ország számára fejtörést okoz, hogy milyen szinten képviseltesse magát a megnyitón. A rendező ország viszont kettős mércét emleget.

A 22. labdarúgó-világbajnokságot Katar a helyi időjárás miatt a szokásos időszaktól eltérően november 20. és december 18. között rendezi. A vb házigazdájáról 2010. december 2-án döntött a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, a FIFA döntése azóta a viták középpontjában áll.

Politikusok, valamint különböző nemzetközi, illetve országos labdarúgó-szervezetek képviselői tiltakoztak amiatt, hogy megítélésük szerint egy olyan ország kapta a rendezés jogát, amely több területen is igen csak hadilábon áll az emberi jogok tiszteletben tartásával. Mindez ugyanakkor több országot cseppet sem akadályozott abban, hogy erősítse a gazdasági, illetve kereskedelmi kapcsolatokat Katarral, különös tekintettel az elmúlt hónapokban kiéleződött gázválságra.

A rendező ország természetesen védekezik, a bírálatokat arrogánsnak és rasszistának tartja. Ezt hangsúlyozta Mohammed bin Abdulrahman al-Thani külügyminiszter a Frankfurter Allgemeine Zeitungnak adott interjújában. A miniszter visszautasította a nemzetközi bírálatokat, szerinte azok

az országával szemben alkalmazott keltős mércére utalnak.

A katari külügyek irányítója külön utalt Németországra. A német kormány politikusai egyrészt hamisan tájékoztatják a lakosságot a tényleges katari helyzetről, másrészt viszont semmilyen problémájuk nincs velünk akkor, amikor a Katarral való energiapartnerségről vagy beruházásokról van szó – érvelt a miniszter.

Teljes mértékben érhetetlen, hogy más mércét igyekeznek alkalmazni akkor, amikor a világbajnokság rendezéséről van szó – tette hozzá.

Az előzményekhez tartozik, hogy a közelmúltban Dohában cseppfolyósított földgáz vásárlásáról kötött kétoldalú megállapodásokat Olaf Scholz német kancellár. Néhány nappal később viszont belügyminisztere, egyben a sportügyekkel megbízott Nancy Faeser helytelenítette, hogy Katar kapta a rendezés jogát. A miniszter bírálta az országot az emberi jogok helyzete, a többi között a bevándorló munkásokkal szemben alkalmazott bánásmód miatt.

Eközben a nemzetközi média újabb és újabb leleplezésekkel áll elő arról, hogy Katar az elmúlt időszakban különböző törvénytelen eszközökkel, a többi között kémkedéssel, megvesztegetésekkel igyekezett jobb belátásra bírni olyan személyeket, akik a katari rendezés ellen voltak.

Az ORF osztrák közszolgálati televízió beszámolójában az SRF svájci rádiót és az AP hírügynökséget idézte arról, hogy katari megbízásból egy egész kémhálózatot béreltek fel korábbi CIA-ügynökök irányításával. A hálózat feladata éveken keresztül az volt, hogy kémkedjen a világbajnokság katari rendezését ellenzők után, és igyekezzen befolyásolni őket. A cél pedig annak megakadályozása volt, hogy elvegyék Katartól a rendezés jogát.

Az egyik célszemély Theo Zwanziger, a Német Labdarúgó-szövetség (DFB) korábbi elnöke volt, aki annak idején élesen tiltakozott az ellen, hogy Katar kapja a rendezés jogát. A megvesztegetéssel kapcsolatban családja sem számított tabunak. A DFB volt vezetője az idézett források szerint a „Projekt Riverbed“ kódnevet kapta, és egyedül az ő "meggyőzésére" tízmillió dollárt irányoztak elő. Mindezt a ZDF német közszolgálati televíziónak nyilatkozva Zwanziger is megerősítette.

Feladata az lett volna, hogy közvetítse azt az üzenetet, mely szerint a Katarban rendezendő világbajnokság jó az egész világ számára.

A német labdarúgás korábbi vezetője mindezzel kapcsolatban egyfajta

agymosási kísérletről beszélt.

A Global Risk Advisors nevű hálózatnak a források szerint 65 munkatársa volt, és csaknem kilenc éven keresztül működött egykori CIA-kémek irányításával. Eszközei közé tartozott fontos FIFA-funkcionáriusok számítógépeinek, e-mail üzeneteinek, telefonjainak meghekkelése. A hálózat működtetésében magas rangú dohai kormánytisztviselők is részt vettek,

a katari költségvetés erre a célra 387 millió dollárt fordított.

Az idézett svájci forrás az általa említett "világméretű titkos hadművelet" kapcsán a hálózat titkos dokumentumaira hivatkozott.

Értesülések szerint katari megbízásból egy indiai hekkercsoport is dolgozott, mégpedig korábbi brit titkosszolgálati alkalmazottak irányításával. A csoport a katari rendezést ellenző politikusok, újságírók és ügyvédek után kémkedett. Az egyik célszemély egy francia szenátornő, Nathalie Goulet volt, aki azzal vádolta Katart, hogy az iszlám terrorizmust finanszírozza.

Minderről "súlyos" leleplező riportot ígért a ZDF televízió, amelynek két oknyomozó újságírója a közelmúltban Katarban járt.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×