eur:
393.29
usd:
367
bux:
66620.54
2024. április 25. csütörtök Márk
Nyitókép: Maria Emelianova

A FIDE újraválasztotta orosz elnökét – ukrán kihívójával szemben

Egy ukrán nagymester is indult a Nemzetközi Sakkszövetség (FIDE) elnöki posztjáért, azzal vádolva a jelenlegi elnököt, hogy az az orosz sporthegemóniát képviseli. Mégis orosz vetélytársát választották elnöknek Indiában, vehemens többséggel – számolt be a vg.hu.

Az indiai Csennaiban (korábban Madrász) zajló sakkolimpia helyszínén a nemzetközi szövetség első embere, az orosz – korábbi miniszterelnök-helyettes – Arkagyij Dvorkovics újraindult posztjáért a tisztújításon. Első számú kihívója az Egyesült Államokban élő 31 éves ukrán Andrij Barispolec volt, aki – a vg. hu gyűjtése alapján – a The New York Timesnak azt nyilatkozta: „A FIDE struktúrája átláthatatlan, a működés nagyban függ az orosz pénztől, az orosz szponzoroktól”

A vg.hu beszámolt arról, hogy Barispolec szerint az orosz kormány továbbra is arra használja a nemzetközi szövetséget, hogy az orosz kultúrfölényt demonstrálja a nemzetközi sakk színterén. A FIDE legutóbb 2020-ban adott ki nyilvános pénzügyi beszámolót, e szerint az orosz államtól származott a nemzetközi szervezet támogatásainak 90 százaléka, a FIDE kiadásainak 45 százalékát az oroszok fedezték.

A sakk hagyományosan jelentős szerepet tölt be az orosz sporthegemóniában. A második világháború utáni időszakban, egészen 1993-ig egy kivétellel kizárólag szovjet, illetve orosz sakkozók nyerték el a világbajnoki címet, összesen heten. Az egyetlen kivétel az amerikai Bobby Fischer volt, aki 1972-ben egy azóta legendává vált mérkőzéssorozaton verte meg a szovjet Borisz Szpasszkijt.

A választást a hétvégén Dvorkovics fölényesen, 157-16-ra megnyerte. (A francia Bachar Kouatly visszalépett.) Helyettese az indiai sakklegenda, Viswanathan Anand lett.

A vg.hu emlékeztetett arra, hogy az ukrán invázió kezdete óta az orosz sakkozók ugyan részt vehetnek a hivatalos, a FIDE által szervezett nemzetközi tornákon, viszont nem használhatják az orosz felségjeleket, más országok, vagy a FIDE-zászló alatt tudnak az asztalhoz ülni. A csapatok viszont a nemzetközi sportéletben is szankciók alá esnek – nem vehetnek részt a versenyeken.

A NYT úgy tudja, hogy az elnökválasztás másnapján – ez hétfő –, a szövetség várhatóan javasolja majd, hogy függesszék fel az orosz sakkcsapatokra vonatkozó szankciókat. Ez precedens lehetne más sportágakra nézve is.

Ugyanakkor sokan tartanak attól, hogy a háború és a pénzügyi szankciók véget vetnek a FIDÉ-hez érkező orosz pénzek áramlásának. Moszkva szerepét a sakk támogatásában így mások vehetik át, például az arab országok.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

Megcsapott minket a hitelválság szele, évezredes gödör szélére lökte a lakáshiteleket

A 2008-as pénzügyi válság kirobbanása utáni állapotokat idézte a magyar lakáshitelpiac tavalyi inaktivitása: ebben az évezredben egyedül 2013-ban történt kevesebb lakáshitel-folyósítás, mint tavaly. A KSH friss adatai alapján összesen 652 ezer lakáscélú hitelszerződés él Magyarországon, ami 22%-kal elmarad a 2008-as csúcstól. A hitelből finanszírozott lakásvásárlások aránya nagyjából egyharmadra süllyedt, vagyis aki tehette, nem hitelből vásárolt. Az idei év már a fellendülésről szól, de hogy miként zajlik ez, arról a Portfolio Hitelezés 2024 konferenciáján lehet érdekes szakértői véleményeket hallani, érdemes mielőbb regisztrálni!

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×