eur:
385.48
usd:
354.22
bux:
68673.84
2024. május 15. szerda Szonja, Zsófia

Orosz világsztár sportolók egymás után állnak ki a háború ellen

Alekszandr Ovecskin, Andrej Rubljov és Danyiil Medvegyev is kinyilvánította akaratát: legyen minél hamarabb béke. Még Roman Abramovics lánya is megszólalt.

A Chelsea és a Liverpool FC vasárnap a Wembley-ben játssza az angol Ligakupa, hivatalosan a Carabao Cup döntőjét. Brit sajtóbeszámolók szerint a sorozatot kiíró EFL (English Football League) demonstrálni kívánja Ukrajnával való szolidaritását.

Emiatt

  • sárga és kék fénnyel festik meg a Wembley tornyait,
  • várhatóan a játékosok közösen a Stand With Ukraine felíratú zászló, illetve transzparens mögé sorakoznak fel.

A brit kormány támogatja a demonstrációt, noha biztonsági kockázata is van a lépéseknek, tekintettel arra, hogy a Chelsea főtulajdonosa, Roman Abramovics orosz. A Liverpool szurkolói ukrán zászlókkal is készülnek.

Az oroszokkal szembeni fellépés egyik megnyilvánulásának vélnék a britek – egy felmérés alapján 61 százalékban –, hogy Roman Abramovicsot kényszerítsék a Chelsea eladására. A 2003 óta a londoni klub élén álló üzletember 2018 óta Izraelben él, azóta hol izraeli, hol az azóta megkapott portugál útlevéllel lépett be (nagy ritkán az Egyesült Királyságba.)

Abramovics lánya az Instagramon egy posztot közölt, amelyben közölte, nem Oroszország, hanem Putyin akar háborúzni,

s a legnagyobb és legsikeresebb hazugság, ami a Kremlből érkezik, hogy az oroszok többsége Putyinnal van.

A háború ellen beszélt a világ egyik legjobb jégkorongozója, a Washington Capitals szupersztárja, Alekszandr Ovecskin.

„Nyilvánvaló, hogy ez egy nehéz helyzet. Sok barátom van Oroszországban és Ukrajnában, és nehéz látni a háborút. Remélem, hamarosan vége lesz, és béke lesz az egész világon. Kérem, ne legyen több háború. Nem számít, hogy ki van a háborúban, Oroszország, Ukrajna, különböző országok, szerintem békében és egy nagyszerű világban kell élnünk” – mondta.

Megkérdezték tőle, támogatja-e még Putyin elnököt, ahogyan azt korábban kinyilvánította.

„Nos, ő az elnököm, de nem politizálok”

– válaszolta Ovecskin. „Sportoló vagyok, és ahogy mondtam, remélem, hamarosan minden megoldódik. Nehéz helyzet ez most mindkét fél számára.”

A 21 éves Dajana Jasztremszka ukrán teniszezőnő, aki januárban a harmadik fordulóig jutott Melbourne-ben, az ausztrál nyílt bajnokságon, a közösségi médiában posztolt közös képet hat évvel fiatalabb húgával közös képet:

„Miután két éjszakát a mélygarázsban töltöttünk, a szüleim úgy döntöttek, bármi áron is, de kiküldenek engem és a húgomat Ukrajnából! Anya, apa, nagyon szeretünk benneteket, vigyázzatok magatokra!!! Szeretlek, hazám! Az ukránok vigyáznak az életetekre…”

A világ pillanatnyilag első számú teniszezője, az orosz Danyiil Medvegyev is kiállt a béke mellett. Mint mondta, szeretné előmozdítani a békét a világban.

„Azzal, hogy teniszező vagyok, a békét akarom elősegíteni az egész világon” – mondta Medvegyev. „Sok országban játszunk. Egyszerűen nem könnyű hallani a háborús a híreket. Minden eszközömmel a békéért vagyok.”

Egy másik orosz teniszező, Andrej Rubljov a kamerák nyilvánosságát használta ki, hogy üzenjen a világnak, ne legyen háború.

Meglehetősen indulatos hangot ütött meg Olekszandr Zincsenko, a Manchester City ukrán játékosa, aki egy mémen Adolf Hitlert és Vlagyimir Putyint is összehozta.

Az orosz válogatott futballisták közül Fjodor Szmolov is nyilvánossan nemet mondott a háborúra.

A sportvilág számos szankciót léptetett életbe az orosz agresszióra válaszolva. Az UEFA elvette az idei BL-döntő rendezési jogát Szentpétervártól, s megtiltotta, hogy a Szpartak Moszkva (az egyedül versenyben lévő orosz klub) hazai pályán játsszon az Európa-liga nyolcaddöntőjében. A Formula-1 szervezői bejelentették, hogy nem lesz idén szeptemberben futam Szocsiban.

A lengyel válogatott bejelentette, hogy nem kíván pályára lépni az oroszok ellen márciusban a katari világbajnokságra vezető úton, az első pótselejtezőn.

Címlapról ajánljuk
Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

Még mindig műtik a szlovák kormányfőt - Robert Fico az életéért küzd

A védelmi miniszter és kormányfőhelytettes azt közölte, hogy Robert Fico állapota nagyon komplikált, és a miniszterelnök az életéért harcol.

Angela Merkel nem kapott meghívót a CDU-kongresszusra, de a Zöldeknél beszédet is mondott

Nagy visszhangot váltott ki, hogy Angela Merkel szinte főszereplője volt egy zöldpárti politikus búcsúztatójának. A szóban forgó politikus az a Jürgen Trittin volt, aki a tizenhat évig tartó Merkel-érában tekintélyes ellenzéki képviselőként mindvégig az akkori kancellár korrekt és sokak által tisztelt ellenfele volt. Ezért talán nem is véletlen, hogy a búcsúztatóra meghívták Angela Merkelt, aki meg is lepte vendéglátót.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.16. csütörtök, 18:00
Kocsis Máté
a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×