eur:
389.58
usd:
363.43
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond
A Puskás Aréna az avatás napján, 2019. november 15-én.
Nyitókép: MTI/Illyés Tibor

Ezért lehet Magyarország nagy nyertese a foci-Eb-nek

Kevés házigazda vállalt ilyen szabályokat, mint Budapest, ráadásul az itteni mérkőzéseken telt ház lehet. A sportgazdaság szempontjai jönnek.

Azáltal, hogy egyedüliként a budapesti Puskás Aréna lesz telt házas a nyári labdarúgó-Eb helyszínei közül, az egyik elődöntőnek és a döntőnek is otthont adó London után Budapestre hárulhat a legnagyobb figyelem.

Szabados Gábor sportközgazdász a Világgazdaságnak nyilatkozva úgy vélekedett, egy nagy nemzetközi sportesemény megrendezésének hozadékait vizsgálva elsősorban az infrastrukturális örökség (a 190 milliárd forintból felépített Puskás Aréna) és az imázshatás (telt ház) a mérvadó, utóbbit segíti, hogy

a világbajnok francia és az Európa-bajnok portugál válogatott is vendégeskedik Budapesten, a nyolcaddöntőben pedig akár a hollandok is idejöhetnek - nem kevés drukkert mozgósítva.

A szurkolók márpedig vendégéjszakát, éttermi és kocsmai fogyasztást is "jelentenek", még ha jó néhány kieső külföldi drukkert magyarok pótolnak is. De: négy házigazda – köztük Budapest – jelezte az UEFA-nak, hogy a hatóságok különleges eljárásokat léptetnek életbe a beutazás megkönnyítésére, így kölcsönösen el nem ismert védettségi igazolványú országokból érkezőknek elég lehet a beutazás előtti két, öt napnál nem régebbi negatív PCR-teszteredmény.

Aztán lehetnek játékospiaci következmények is:

  • a 23-24 éves vagy fiatalabb játékosok versenyképesebb klubba, bajnokságba kerülhetnek, akár 8-10 millió euróért is
  • Sallai Roland (Freiburg) vagy Szalai Attila (Fenerbahce) számára karrierszinten fontos lehet a viadal
  • a magyarok jó játéka a magyar bajnokságban szereplő labdarúgókra is ráirányíthatja a figyelmet.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×