eur:
393.3
usd:
367.09
bux:
66632.47
2024. április 25. csütörtök Márk
Cristiano Ronaldo, a Juventus portugál játékosa az FC Porto elleni mérkőzésen a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjében a portói Dragao stadionban 2021. február 17-én.
Nyitókép: MTI/AP/Luis Vieira

Erről dönt a záró forduló az európai topligákban

Az öt nagy európai bajnokságból kettőben még a bajnoki cím sorsa sem dőlt el, kettőben pedig a Bajnokok Ligája-indulást érő helyezések jelentik a tétet a hétvégi, utolsó fordulóban. Körkép az esélyekről, lehetőségekről.

Topligás kalauz a végjátékhoz.

Anglia: hárman két helyért

A Manchester City már korábban biztosította a bajnoki címet, s az is egyértelmű, hogy a Manchester United lesz a második. (A Vörös Ördögök Sir Alex Ferguson visszavonulása óta mindössze egyszer, 2017–2018-ban végeztek ilyen előkelő helyen.) Nyílt még a harc a harmadik és a negyedik helyért, egyelőre a Chelsea-é a harmadik hely (67 pont), a Liverpool a negyedik (66), az azonos pontszámmal, de rosszabb gólkülönbséggel álló Leicester City pedig az ötödik.

Az utolsó fordulót vasárnap 17.00 órakor kezdik, az érintett három csapat mérkőzése:

  • Aston Villa–Chelsea,
  • Tottenham Hotspur–Leicester City,
  • Liverpool–Crystal Palace.

Azonos pontszám esetén a jobb gólkülönbség dönt. A kiesés már korábban eldőlt, a Fulham, a West Bromwich és a Sheffield United búcsúzik.

Franciaország: szoros befutó

A Lile OSC vezeti a tabellát (80 pont), de még a Paris Saint-Germain (79), sőt az AS Monaco is bajnok lehet (77). Az utolsó fordulóban, vasárnap este kilenctől:

  • Angers–Lille OSC,
  • Brest–PSG,
  • Lens–Monaco.

A Ligue 1-ből két csapat mehet biztosan a BL főtáblájára, egy pedig selejtezőben vesz részt. Ez még lehet akár az Olympique Lyon (76) is, amely az OGC Nice-t fogadja. A francia bajnokságban is a jobb gólkülönbség dönt azonos pontszámnál, ebben a PSG sokkal jobb bármelyik riválisánál.

Németország: a kiesés elkerüléséért folyik majd harc

A Bayern München nyerte a bajnoki címet, az RB Leipzig végzett a második helyen – mindkettő múlt idő, már az utolsó forduló előtt. Az is eldőlt, hogy a VfL Wolfsburg és a Borussia Dortmund indulhat ősszel a Bajnokok Ligájában. A Schalke kiesett, a Köln (30 pont), a Werder (31) és a Bielefeld (32) közül egy kiesik, egy pedig osztályozót fog játszani.

Olaszország: a zsinórban kilencet nyerő Juventus még a BL-ről is lemaradhat

Az Internazionale a bajnok, az Atalanta végső helyezése még nem biztos, az ellenben igen, hogy BL-induló lesz. A maradék két helyért a Napoli (76 pont), az AC Milan (76) és a Juventus (75) vetélkedik. Vasárnap 20.45-től játszik mindhárom érintett csapat:

  • Bologna–Juventus,
  • Napoli–Verona,
  • Atalanta–Milan.

Azonos pontszám esetén a Serie A-ban az egymás elleni eredmény dönt, de ez a BL-indulás szempontjából csak akkor érdekes, ha a Milan vagy a Napoli kikap, a Juventus pedig döntetlent játszik. A tét 70-80 millió euró, ennyit veszít egy klub, ha nem indulhat a Bajnokok Ligájában, „csak” az Európa-ligában.

Spanyolország: Madridiak az élen

A Barcelona két ponttal előzi meg a Sevillát, ez a két csapat végez majd a harmadik és a negyedik helyen. A katalánok vezetőedzője, Ronald Koeman elengedte szabadságra Lionel Messit, így az argentin szupersztár nem lesz ott az Eibar elleni záró találkozón. A bajnoki elsőség az Atlético Madrid és a Real Madrid között dől el, ha Simeone csapata döntetlent játszik (vagy kikap), a Real Madrid pedig győz, Zinédine Zidane alakulata megvédi a címét. Minden más esetben az Atléti a bajnok. A bajnoki cím sorsa szombaton 18.00 órától dől el:

  • Valladolid–Atlético Madrid,
  • Real Madrid–Villarreal.

Az Huesca (33), az Elche (33), a Valladolid (31) és az Eibar (30) közül három kiesik.

Címlapról ajánljuk
Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Elemző: az ellenzék erőre kapott, és kezdi elhinni, hogy nem legyőzhetetlen Erdogan

Recep Tayyip Erdogan pártjának veresége a helyhatósági választásokon elsősorban a rossz török gazdasági helyzet következménye – mondta az InfoRádióban a Nemzeti Közszolgálati Egyetem John Lukács Intézetének tudományos munkatársa. Pénzváltó Nikolett arról is beszélt, hogy az ellenzék jelentős visszaigazolást kapott arra, hogy lehet esélye a győzelemre a következő államfőválasztáson.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.25. csütörtök, 18:00
Bóka János
európai uniós ügyekért felelős miniszter
A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

A magyar–kínai üzletek is ütést kaphatnak, súlyos gazdasági lépést tesz az EU

Az Európai Bizottság tavaly ősszel indított szubvenciós vizsgálatot a kínai e-autók gyártói ellen, az EP-választások előtt pedig szinte biztosan védővámok kivetéséről döntenek. Ursula von der Leyen bizottsági elnök szerda este már erős utalást tett a válaszlépéssel kapcsolatban. A Portfolio értesülései szerint mindez kihathat magyarországi üzletekre is a betelepülő kínai autógyártók miatt, ráadásul az akkuipar is hamarosan Brüsszel célpontjává válhat.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 25. 06:13
×
×
×
×